Ραδιενέργεια που είχε εκλυθεί από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, το οποίο καταστράφηκε από το τσουνάμι (Μάρτιο 2011), μετρήθηκε στα ανοικτά των καναδικών ακτών, ενώ οι Ιάπωνες δεν έχουν καταφέρει να αποφύγουν ορισμένες διαρροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Καναδοί επιστήμονες καθησυχάζουν την κοινή γνώμη, επισημαίνοντας ότι τα επίπεδα στους μετρητές ραδιενέργειας είναι χαμηλά, επομένως δεν τίθεται κανένα θέμα συναγερμού. Ειδικότερα, σε δείγματα θαλασσινού νερού κοντά στο Βανκούβερ ανιχνεύτηκαν ίχνη από τα ραδιενεργά στοιχεία Cesium-134 και Cesium-137. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ωκεανογραφικό ινστιτούτο «Woods Hole», η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου.

«Η ραδιενεργή δραστηριότητα μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη και για αυτόν τον λόγο την παρακολουθούμε, κάνοντας μετρήσεις στον ωκεανό, ιδιαίτερα μετά το σοβαρότατο ατύχημα στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο και τη μεγαλύτερη μόλυνση που προκάλεσε στην ιστορία της ατομικής ενέργειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μετρητές κατέγραψαν την παρουσία των ραδιενεργών στοιχείων Cesium-134 και 137 σε δείγματα θαλασσινού νερού ανοικτά του ΒανκούβερΣε αντίθεση με τα εκατομμύρια Becquerels που είχαν καταμετρηθεί στα ανοικτά της Φουκουσίμα, μετά τις καταστροφές στο εργοστάσιο τον Μάρτιο του 2011, στον Καναδά οι μετρήσεις έδειξαν 5.8 Becquerels από τα ραδιενεργά στοιχεία Cesium-134 και 137. Ανάλογο αποτέλεσμα είχαν και οι μετρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια (περίπου 161 χλμ.), οι οποίες είχαν γίνει το 2014, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν την ανησυχία των Αμερικανών.

Πάντως, ο επιστήμονας του καναδικού ινστιτούτου Kern Buesseler υποστηρίζει πως «η πρόβλεψη για τη διασπορά της ραδιενέργειας γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη όσο πλησιάζουμε στις ακτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιαπωνική εταιρεία TEPCO, η οποία, παρά τα εκατομμύρια γιεν που έχει δαπανήσει, δεν έχει κατορθώσει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σειρά από «θαλάσσια τείχη» μήκους 400 χλμ., ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της θαλάσσιας μόλυνσης από τη συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενέργειας. Το εν λόγω έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 6,8 δισ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή στον ενάλιο πλούτο της περιοχής.

Πηγή: RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης