Την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, επισήμανε στους εκπροσώπους των Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων (ΦΟΔΣΑ), η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει όποιο σχέδιο κριθεί καταλληλότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη κοινή σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση το τελευταίο δίμηνο και είχε ως θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, περιοχή που εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από τους ΦΟΔΣΑ και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, από τους Δήμους.

Όπως τονίστηκε, σε περίπτωση μη εκπόνησης των αναγκαίων σχεδίων με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, καμία λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι δυνατό να προχωρήσει και συνεπώς οι Δήμοι και ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει όποιο σχέδιο κριθεί καταλληλότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά τόσο οι Δήμαρχοι όσο και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, εξέφρασαν την βούληση να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης από τους Δήμους του προβλήματος της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, εντός πλαισίου του ΠΕΣΔΑ, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί, τονίστηκε η δυνατότητα που έχει ο κάθε Δήμος να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της περιοχής του

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής της επιτροπής, Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης, καθώς και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης