Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η υλοτόμηση ξερών και ημίξερων δέντρων τα οποία έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο “Tomicus piniperda” στο δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου. Υλοτόμοι του συνεταιρισμού του Κάτω Σταυρού έπιασαν δουλειά, με σκοπό να απομακρύνουν τα άρρωστα δέντρα σε μία έκταση περίπου 3.500 στεμμάτων στην βορειοδυτική πλευρά του δάσους.

Η αναπληρωτής δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «έγινε η εγκατάσταση του ενός συνεταιρισμού τού Κάτω Σταυρού και ξεκινάμε από το τμήμα πέντε, που είναι η περιοχή Μπαρμπά-Γιώργη και Καρά Τεπέ και φτάνει μέχρι το Φιλίππειο» και επισήμανε ότι «αυτό το έντομο, υπάρχει σε όλα τα τεχνητά δάση, υποβόσκει, αλλά φέτος όπως λένε και οι επιστήμονες το πρόβλημα οφείλεται στο κλίμα, στον ήπιο χειμώνα που είχαμε, αλλά και στο ότι είναι ένα δάσος μεγάλης ηλικίας, το οποίο εξασθενεί σιγά- σιγά και υπάρχουν τα εξασθενημένα άτομα που είναι ευάλωτα στις προσβολές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις λεπτομέρειες και τη διάρκεια των εργασιών αποψίλωσης της έκτασης που έχει προσβληθεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κάτω Σταυρού διευκρίνισε ότι «είμαστε δυο συνεταιρισμοί με περίπου 100 άτομα. Έχουμε να προχωρήσουμε στην υλοτόμηση (των άρρωστων δέντρων) σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων και θεωρώ ότι σε περίπου δύο μήνες θα τελειώσουμε. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει, διότι προχωράμε και σε δέκα μέρες τα δέντρα πάλι αρρωσταίνουν».

Τη διαδικασία αλλά και το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο σχολίασε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Σπυρίδων Βαρσάμης τονίζοντας ότι «είναι σημαντική ενέργεια διότι θα περιορίσει και τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Μάλιστα ο κ. Βαρσάμης επισήμανε ότι «είναι θετικό το ότι θα έχουμε και αραίωση της βλάστησης, θα απομακρυνθούν και τα άρρωστα δέντρα και η εικόνα ελπίζουμε να είναι καλύτερη. Το πρόβλημα (της προσβολής από το έντομο) εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως στην περιοχή Πολυδενδρίου, του Σταυρού, στη δασική περιοχή της Θάσου και κυρίως στα ώριμα δάση που δεν είχαν ανανεωθεί και είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες προσβολές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικρίζοντας τα δέντρα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης να ξεραίνονται θορυβήθηκαν έντονα οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη, που γειτονεύουν με το Σέιχ Σου. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ανέφερε πως «εδώ και μήνες βλέπαμε να αναπτύσσεται αυτό φαινόμενο σιγά- σιγά και ελπίζω να μη χάσαμε πολύτιμο χρόνο, οι επιστήμονες μάς είπαν ότι εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια “λειτουργεί” αυτό το έντομο».

Πρόσθεσε δε πως έγινε επικοινωνία «με τις αρμόδιες υπηρεσίες και μας είπαν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και το βάρος θα δοθεί στην αντιπυρική περίοδο και μετά τις οχλήσεις και την έξαρση του φαινομένου αρχίζουμε τώρα. Δεν επαρκούν κατά τη γνώμη μου οι δύο συνεταιρισμοί. Πρέπει να υπάρχει μεγάλος αριθμός υλοτόμων έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται το φαινόμενο».
Μάλιστα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δάσος. Υπάρχει πανεπιστημιακή άποψη για το περιαστικό δάσος που είναι τεχνητό, που αναφέρει ότι κακώς φυτεύουμε πεύκα και ότι θα έπρεπε να φυτεύονται πλατύφυλλα, τα οποία λειτουργούν και ως αντίσταση σε πυρκαγιές, ως αντιπυρικές ζώνες και δημιουργούν καλύτερο κλίμα». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με επιστολή προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες, ζήτησε άμεση ενημέρωση για το αποκαλούμενο “έντομο-φονιάς”, που νεκρώνει πεύκα καθώς και για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα στο δάσος του Σέιχ Σού.

Επιπρόσθετα, έκανε γνωστό πως «ο δήμος με τις υπηρεσίες του, τους ανθρώπους του και τον εξοπλισμό του μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και στις μετέπειτα αναδασώσεις που θα ακολουθήσουν τις εξυγιαντικές υλοτομήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης