Λιγότερα από 50 ενδημικά δελφίνια του Μάουι απομένουν στα νερά της Νέας Ζηλανδίας, και χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων η εξαφάνισή τους είναι θέμα χρόνου, προειδοποίησαν ειδικοί σε συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας.
Το δελφίνι του Μάουι (Cephalorhynchus hectori maui), γνωστό και ως πόποτο στη γλώσσα των ιθαγενών Μαορί, είναι υποείδος του δελφινιού του Έκτορα (Cephalorhynchus hectori) που ζει αποκλειστικά γύρω από τη Νέα Ζηλανδία. Με μήκος γύρω στο 1,5 μέτρο, το πόποτο είναι το μικρότερο και σπανιότερο δελφίνι του κόσμου.
Ο συνολικός πληθυσμός του πόποτο έχει περιοριστεί σε μόλις 43-47 άτομα, από τα οποία μόνο τα δέκα είναι θηλυκά αναπαραγωγικής ηλικίας, ανέφερε η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Nabu στην ετήσια συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, η οποία πραγματοποιείται στο Σαν Ντιέγκο με τη συμμετοχή 200 ειδικών.
Η οργάνωση ζήτησε από τη Νέα Ζηλανδία να απαγορεύσει την αλιεία σε ολόκληρη την περιοχή όπου ζει το δελφίνι, έξω από τις δυτικές ακτές της νησιωτικής χώρας, και όχι μόνο σε λίγες προστατευόμενες περιοχές όπως σήμερα.
«Η Νέα Ζηλανδία οφείλει να εγκαταλείψει της σημερινές πρακτικές, οι οποίες βάζουν τα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας πάνω από την προστασία της βιοποικιλότητας, και να προστατεύσει επιτέλους τον οικότοπο του δελφινιού από τα αλιευτικά δίχτυα, τις σεισμικές έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου» δήλωσε η Δρ Μπάρμπαρα Μάας της Nabu.
Αν αυτό δεν γίνει, η εξαφάνιση του υποείδους είναι «θέμα χρόνου» προειδοποίησε.
Όπως επισημαίνει το BBC, το 2012 και ξανά το 2013 η Νέα Ζηλανδία επέκτεινε τους περιορισμούς στη χρήση διχτυών που στερεώνονται στον βυθό. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, έκριναν το μέτρο ανεπαρκές.
Εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στη συνάντηση επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το θέμα μέχρι να εκδοθούν η γνωμοδότηση και οι συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής τον Ιούνιο.