Την πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Β.Α. Αττική, αλλά και μία τεκμηριωμένη εικόνα της απώλειας της δασικής γης προς οικοδόμηση μέσα στην τελευταία εικοσαετία έδωσε στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.
 
Σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Αττική έχει απολέσει κατά την περίοδο 1987 – 2007 συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων με τη μετατροπή τους σε άλλου είδους καλύψεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, αυτές οι αλλαγές στην κάλυψη αφορούν κυρίως σε επεκτάσεις του οικιστικού ιστού, ο οποίος είτε αναπτύσσεται απευθείας εις βάρος των υψηλών δασών, είτε τα επηρεάζει δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης. η αλλαγή της χρήσης των καμένων εκτάσεων προς όφελος της άναρχης επέκτασης των οικισμών και της αυθαίρετης δόμησης αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές.
 
«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 5.000 στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί  τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70.000 στρέμματα», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το δάσος ως εν δυνάμει οικόπεδο προς αξιοποίηση», συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.
 
Τα άσχημα νέα σε σταματούν εδώ καθώς η έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης και του ΑΠΘ αποκάλυψε ότι το 1/3 των καμένων περιοχών αντιστοιχεί σε αναγεννημένες και αναδασωμένες εκτάσεις του Πεντελικού Όρους που είχαν ξανακαεί στις φωτιές του 1995 και του 1998.
 
Οι τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις καθιστούν την αναγέννηση και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος από προβληματική μέχρι αδύνατη, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στην πανίδα εξαιτίας της οικιστικής επέκτασης και των συνεχόμενων πυρκαγιών. Το WWF Ελλάς τονίζει ότι ο σημαντικός αριθμός πτηνών, αμφιβίων και ερπετών που προστατεύονται είτε από εθνική νομοθεσία είτε από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης θα επιβιώσει μόνο αν ληφθούν αυστηρές ρυθμίσεις και περιορισμοί για τη θήρα σε ολόκληρο το νομό.