Κυνηγώντας πάντα την περιπέτεια ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του slackline, Jaan Roose, έχει επισκεφθεί πολλές χώρες του πλανήτη για να φτάσει και να ξεπεράσει τα όρια… και το έχει καταφέρει! Πρόσφατα βρέθηκε στην Κένυα για να κάνει slackline σε μια επική τοποθεσία με βράχια, γνωστή ως Nkadorru Murto.

Τίποτα δεν κάνει ο Roose με τον συνηθισμένο τρόπο. Ξεκίνησε το slackline σε ηλικία 18 ετών και γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του με αποτέλεσμα να στεφθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και να συμμετάσχει ως stuntman σε ταινίες και σειρές στην τηλεόραση, ενώ συμμετείχε και στο θίασο που είχε η Madonna σε μια περιοδεία της.

Ένα από τα όνειρα του Roose είναι να καταφέρει να στήσει μια γραμμή slackline στην Ανταρκτική. Όμως πριν βάλει πλώρη για νέες περιπέτειες σου παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά project που έχει βγάλει εις πέρας μέχρι σήμερα. Ένα προς ένα, όλα τους γεμάτα από τόλμη, πολυπλοκότητα και μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, όμως αυτή είναι και η γοητεία τους.

 

Nkadorru Murto, Kένυα, 2023

Tο project – πρόκειται για μια γραμμή slackline μήκους 580 μέτρων ανάμεσα σε δύο εντυπωσιακούς βράχους στην Κένυα, γνωστούς ως Nkadorru Murto.


Στην καρδιά της περιοχής Samburu Country υπάρχουν δύο μοναδικοί σχηματισμοί από βράχια που ονομάζονται Nkadorru Murto. Είναι γνωστοί στους ντόπιους σαν την Γάτα και το Ποντίκι καθώς το σχήμα τους παραπέμπει στην μορφή γάτας και ποντικιού
Ο Roose είχε να αντιμετωπίσει μια μοναδική πρόκληση όταν ξεκίνησε να πραγματοποιήσει αυτό το project. Ο βράχος Γάτα έχει ύψος 151 μέτρα, ενώ ο βράχος Ποντίκι 195 μέτρα. Αυτό σήμαινε ότι ο Roose θα έπρεπε να περπατήσει σε ένα slackline το οποίο θα είχε κλίση.
«Δεν είχα την δυνατότητα να επισκεφθώ την συγκεκριμένη τοποθεσία πριν ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες», μας λέει ο Roose. «Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη φορά όπου χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο για το στήσιμο μια γραμμής slackline. Χωρίς το ελικόπτερο για το στήσιμο αυτής της γραμμής θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ τελικά χρειαστήκαμε μιάμιση μέρα».
Όταν στήθηκε η γραμμή, ήρθε η ώρα της αναμονής έως ότου επικρατήσουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Μετά από έξι ώρες αναμονής με πολύ ένταση ο άνεμος κάλμαρε και ο Roose ξεκίνησε την προσπάθεια του. Είχε να παλέψει με την ζέστη και τους ανέμους που είχαν ισχύ 27 με 30 χλμ/ώρα, αλλά μετά από λιγότερο από μια ώρα κατάφερε να ολοκληρώσει το εντυπωσιακό πέρασμα στην άλλη άκρη.
«Είχαμε την αμέριστη βοήθεια των ντόπιων, αλλά και από τις φυλές της περιοχής που γνώριζαν καλά την μορφολογία των βράχων, ενώ παράλληλα μας προειδοποίησαν για τους όποιους κίνδυνους. Πρώτο μέλημα μας μας ήταν να βεβαιωθούμε ότι δεν θα φτάσουμε στην κορυφή του απέναντι βράχου αργά το απόγευμα όπου η άγρια πανίδα της περιοχής, όπως ελέφαντες και λεοπαρδάλεις έχουν έντονη δραστηριότητα».
«Δυστυχώς όμως την ώρα που ξεκινήσαμε υπήρχαν πολλά έντομα που μαζεύονταν γύρω από κάθε μορφή φωτός. Χωρίς να το πολυσκεφτώ προσπάθησα να τα διώξω από γύρω μου και αργότερα αναρωτιόμουν γιατί τα μάτια μου ήταν τόσο πρησμένα. Τελικά η αιτία δεν ήταν η σκόνη από τους βράχους, αλλά ένα μικροσκοπικό έντομο το οποίο χτύπησα με αποτέλεσμα να μεταφέρω τους ανεπιθύμητους χυμούς του στα χέρια και κατόπιν στα μάτια μου».

 

Σαράγιεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη 2021

Tο project – αυτή τη φορά ήταν να κάνω ακροβατική τούμπα σε ένα slackline ανάμεσα στους ουρανοξύστες Unitic στο Σαράγιεβο κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.


Σε ύψος περίπου 100 μέτρα πάνω από το έδαφος, ο Roose περπάτησε ανάμεσα στους δύο γνωστούς ουρανοξύστες στο Σαράγιεβο και μάλιστα εκτελώντας ακροβατικά κόλπα που έκοβαν την ανάσα πάνω στην γραμμή που είχε μήκος 28 μέτρα. Τα δύο κτήρια έχουν το προσωνύμιο “Momo & Uzeir” από ένα χαρακτηριστικό ραδιοφωνικό show των 80s’ και είναι τα πιο αναγνωρίσιμα κτίσματα στο Σαράγιεβο.
«Μπορεί να είμαι πολύ εξοικειωμένος με το να περπατώ σε μεγάλα ύψη, ωστόσο πάντα υπάρχει ο φόβος», υποστηρίζει ο Roose. «Άλλωστε αυτός είναι ο βασικός λόγος που συνεχίζω να το κάνω. Μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου και να δημιουργώ πράγματα που φαίνονται εντυπωσιακά».
«Ένας άλλος παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες. Όσο περπατούσα ανάμεσα στα δύο κτήρια και εκτελούσα κάποια κόλπα φύσαγε ένα αεράκι που έκανε σαφώς πιο δύσκολη την προσπάθεια μου, αλλά είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείς να επέμβεις».

 

Mangistau, Καζακστάν, 2022

Tο project – Μια γραμμή μήκους 500 μέτρων ανάμεσα σε δύο ορεινούς όγκους, πάνω από μια έρημο που κάποτε ήταν θάλασσα- και όλα αυτά με ζέστη που έφτανε μέχρι τους 50 βαθμούς κελσίου.
Στην καρδιά της περιοχής που ονομάζεται Bozzhyra στην επικράτεια του Mangystau μπορείτε να βρείτε δύο εντυπωσιακούς βράχους γνωστούς και ως τα δόντια. Σε αυτές τις κολώνες από ασβεστόλιθο ο Roose τέντωσε το slackline του και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε αυτό το εναέριο πέρασμα.


Όσο αφορά στα νούμερα, αυτό ήταν μακράν το πιο μακρύ slackline που έχει στηθεί ποτέ και παράλληλα σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (200 μέτρα), οπότε όπως καταλαβαίνεις υπήρχαν πολλά πράγματα που δυσκόλεψαν τον Roose και την ομάδα του οι οποίοι βρέθηκαν στην μέση του πουθενά να παλεύουν με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 50 βαθμούς κελσίου.
Και μπορεί ο ήλιος να ήταν καυτός, ωστόσο δεν αποτελούσε το μεγάλο πρόβλημα – ήταν ο έντονος αέρας που έπνεε στην συγκεκριμένη τοποθεσία.
«Ήταν ένα από τα δυσκολότερα και πιο έντονα project που έχω καταφέρει», μας λέει ο Roose. «Όλα έγιναν στην περιοχή Mangystau στην καρδιά του καλοκαιριού όπου επικρατούσε φοβερή ζέστη και μάλιστα δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγουμε τον καυτό ήλιο. Μέναμε σε σκηνές και δεν υπήρχε κάτι να μας προστατέψει από τον ήλιο, ενώ ο πλησιέστερος οικισμός βρισκόταν σε απόσταση πάνω από μιάμιση ώρα».
«Πλάκα είχε το γεγονός ότι δίπλα μας βρισκόταν ένα ασθενοφόρο με air condition, στη μέση του πουθενά, ωστόσο κανείς δεν ήθελε να πάει να κάτσει για λίγο στην δροσιά. Όλοι ήμασταν ιδιαίτερα απασχολημένοι».
Άλλωστε ολόκληρη η ομάδα επιθυμούσε να σεβαστεί το περιβάλλον και να μην ταράξουμε με κανένα τρόπο την απόμακρη ομορφιά του Bozzhyra.
«Καθώς μάλιστα το έδαφος ήταν μαλακό, ήταν σημαντικό για την ομάδα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να το αφήσουμε ανέγγιχτο όπως ήταν πριν έρθουμε εμείς», μας ξεκαθάρισε ο Roose. «Κάναμε όλο το στήσιμο με τον πιο φυσικό τρόπο που μπορούσαμε, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καν τρυπάνι. Χρειαστήκαμε τρεις ολόκληρες μέρες για να στήσουμε αυτή την εντυπωσιακή γραμμή ανάμεσα στους δύο βράχους».

Vilnius, Λιθουανία, 2022

Tο project – πρόκειται για ένα stunt πάνω σε κινούμενο φορτηγό στο κέντρο της πόλης Vilnius.
Ο Roose ήταν μέλος μιας εντυπωσιακής ομάδας αθλητών οι οποίοι παρουσίαζαν τις ικανότητες τους στο Red Bull Racing Showrun στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Στο δικό του part ο Εσθονός ήθελε να εκτελέσει μπροστά σε χιλιάδες κόσμο μια επίδειξη slackline πάνω σε μια νταλίκα που έσερνε ένας τράκτορας. Το δύσκολο σε αυτό το εγχείρημα ήταν ότι η νταλίκα βρισκόταν σε κίνηση και παράλληλα προσπαθούσε να εκτελέσει τεχνικά κόλπα πάνω στο slackline.


«Κανένας δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και ουσιαστικά δεν ξέραμε πόσο δύσκολο θα ήταν τελικά να ισορροπήσω πάνω σε ένα κινούμενο slackline», μας είπε ο Roose και συμπληρώνει «Έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός!».
«Βρήκαμε μια συρόμενη νταλίκα η οποία είχε μεγαλύτερο μήκος από τις συνηθισμένες. Στη συνέχεια βρήκαμε τρόπο να στήσουμε το slackline πάνω σε αυτή, αλλά δεν ξέραμε αν θα ήταν δυνατόν να ισορροπήσω ενώ κινούνταν. Μάλιστα είχαμε στην διάθεση μας πολύ περιορισμένο χρόνο. Το βράδυ, οι δρόμοι για το showrun ήταν κλειστοί και ευτυχώς μπορέσαμε και κάναμε κάποιες δοκιμές. Κατά την διάρκεια της δικής μου παράστασης η νταλίκα κινήθηκε για 800 μέτρα προς τα πάνω και πίσω χωρίς να χάσω σε καμία στιγμή την ισορροπία μου».

 

Ρότερνταμ, Ολλανδία, 2022

Το project – Μια γραμμή μήκους 625 μέτρων πάνω από τον ποταμό Maas στο Ρότερνταμ.
Στο City Highline στο Ρότερνταμ, όπου ο Roose επιχείρησε μια από τις μεγαλύτερες διασχίσεις σε slackline, περνώντας πάνω από τον ποταμό Maas με εκκίνηση και τερματισμό από δύο εντυπωσιακά παραποτάμια κτήρια. Το πέρασμα ήταν περιορισμένο σε κάποια σημεία, ενώ παράλληλα ο Roose έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός ότι η γραμμή είχε έντονη ανηφορική κλίση.


«Από τεχνικής άποψης το project ήταν πολύ δύσκολο», μας είπε. «Παράλληλα ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη γραμμή που θα περπατούσα και είχε τόσο μεγάλη κλίση, καθώς ήταν ανηφορική για το μεγαλύτερο μέρος της».
«Η διαφορά ύψους από την μία άκρη στην άλλη έφτανε τα 35 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι η ανηφόρα ήταν πολύ απότομη αν υπολογίσουμε και τη βύθιση του ιμάντα. Έπρεπε πρώτα να πειραματιστώ και να κάνω πολλές προπονήσεις στο σπίτι μου πριν το επιχειρήσω».

 

Tartu, Εσθονία, 2020

Το project – Η πιο μακριά γραμμή slackline που έχει πραγματοποιηθεί στην Εσθονία.
Στον τόπο σου ανήκει και η καρδιά σου, κάτι που ισχύει και για τον Roose, οπότε αυτή η εντυπωσιακή μακριά γραμμή ανάμεσα σε δύο κτήρια στην Εσθονία είχε μεγάλη αξία, αλλά και εκτεταμένο σχεδιασμό και πολύ προετοιμασία. Η γραμμή στήθηκε στον πόλη Tartu όπου ο Roose θα διέσχιζε μια απόσταση 300 μέτρων από το κτήριο γραφείων Paju 2 έως το κτήριο με κατοικίες που ονομάζεται Tigutorn. Το ύψος από το έδαφος ήταν 60 μέτρα, ενώ η διάσχιση είχε προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ, όπου και ο Roose έβγαλε μια υπέροχη φωτογραφία με φόντο το ηλιοβασίλεμα η οποία έγινε viral.


«Πίσω από την επιτυχία αυτής της βραδινής διάσχισης όμως υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς έβρεχε πολύ δυνατά και η ορατότητα ήταν περιορισμένη με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είχαν μαζευτεί στην γέφυρα Voidu για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια να αναρωτιούνται εάν συνεχίζω να περπατάω».
«Περίμενα μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσω, όπου ο καιρός άρχισε να μαλακώνει, αν και υπήρχαν βαριά σύννεφα στο βάθος. Τελικά έφτασα με επιτυχία μέχρι το Tigutorn και μόλις μερικά λεπτά αργότερα άρχισε να φυσά δυνατός αέρας και να ακούγονται οι πρώτες βροντές».