Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξύριζαν τα φρύδια σε ένδειξη πένθους όταν η γάτα της οικογένειας πέθαινε, ενώ στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι μαύρες γάτες συνδέονταν με τη μαγεία. Όλες αυτές οι δοξασίες αλλά και πολλά σημαντικά αντικείμενα συνδεδεμένα με τα συμπαθή τετράποδα βρίσκονται στο «Μουσείο της Γάτας», στην πόλη Kuching του Βόρνεο στη Μαλαισία.

Η ιδέα για το Μουσείο της Γάτας ήταν του υπουργού Datuk Patinggi Tan Sri Hj Abdul Taib Mahmud και της συζύγου του. Το μουσείο πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο και σκοπός του ήταν να τιμήσει την πόλη του Kuching, αλλιώς γνωστή και ως Πόλη της Γάτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τιμήν του ονόματος της πόλης, αγάλματα γάτας έχουν ανεγερθεί σε όλη την πόλη, αλλά το μουσείο είναι κάτι πολύ περισσότερο. Η μεγάλη συλλογή από αντικείμενα που εκθέτονται έχει συγκεντρωθεί από δωρεές και προέρχονται από όλο τον κόσμο και το μουσείο εκτός από ένας ενδιαφέρον χώρος για τους λάτρεις της γάτας, λειτουργεί και ως χρήσιμο ερευνητικό κέντρο που περιγράφει την ιστορία, τους θρύλους και τις διάφορες πεποιθήσεις σχετικά με τις γάτες.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αντικείμενα του μουσείου είναι μια μουμιοποιημένη γάτα που βρέθηκε στην περιοχή Beni Hassan της Αιγύπτου. Η μούμια χρονολογείται μεταξύ 3000 π.Χ.-3500 π.Χ. και είναι τυλιγμένη με πολύχρωμους επιδέσμους που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Το πρόσωπο της γάτας – μούμιας βρέθηκε καλυμμένο με ξύλινη μάσκα στην οποία ήταν ζωγραφισμένα τα μάτια, τα μουστάκια και η μύτη της γάτας.

Η ύπαρξη της μούμιας μαρτυρεί το πόσο σημαντικές ήταν οι γάτες στην καθημερινή ζωή της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς προστάτευαν τη σοδειά του σιταριού από τα ποντίκια και φυλούσαν τις μεγάλες σιταποθήκες της Αιγύπτου. Όποιος σκότωνε μια γάτα τιμωρούταν με θάνατο. Οι γάτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού των Αιγυπτίων οι οποίοι τις θεοποίησαν στο πρόσωπο της γατόμορφης θεάς Bastet προστάτιδα των καλλιεργειών και της μητρότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στα πέντε είδη αγριόγατων που βρέθηκαν στο Βόρνεο. Ένας από τους σκελετούς που εκτίθεται ανήκει στην πιο σπάνια γάτα στον κόσμο Felis Badia. Οι γάτες, ακόμη και σήμερα, είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στη Μαλαισία, ενώ γενικά στην Ασία θεωρούνται ότι φέρνουν καλή τύχη.

Πηγή: touristorama

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης