Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζήτησε συγγνώμη μετά από την αστοχία, που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν οι Νοτιοκορεάτες αθλητές παρουσιάστηκαν λανθασμένα ως Βορειοκορεάτες, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες στην Σεούλ.

Καθώς η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας έφτασε με σκάφος στον Σηκουάνα ως το 48ο συμμετέχον έθνος, οι παρουσιαστές το παρουσίασαν ως «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» στα γαλλικά και στην συνέχεια ως «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο γλώσσες για το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας με την οποία -τυπικά- η Σεούλ βρίσκεται σε πόλεμο.

«Ζητούμε βαθιά συγγνώμη για το λάθος που συνέβη κατά την παρουσίαση της ομάδας της Νότιας Κορέας κατά την μετάδοση της τελετής έναρξης», έγραψε η ΔΟΕ στο κοινωνικό δίκτυο X στα Κορεάτικα.

Αυτό το λάθος πυροδότησε διαμαρτυρίες από τις αρχές της Νότιας Κορέας, η χώρα των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τον βόρειο γείτονά της.

Η Κορεατική Ολυμπιακή και Αθλητική Επιτροπή (KSOC), ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα μήνυμα από την ΔΟΕ, μέσω του οποίου, ο πρόεδρός της, Τόμας Μπαχ, θέλησε να απολογηθεί απευθείας τηλεφωνικά στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο.

Το υπουργείο Αθλητισμού της Νότιας Κορέας δήλωσε νωρίτερα ότι λυπάται «για την ανακοίνωση που έγινε κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, κατά την οποία η αποστολή της Νότιας Κορέας παρουσιάστηκε ως η ομάδα της Βόρειας Κορέας», σε δελτίο τύπου.

Ο Γιανγκ Μι-ραν, υφυπουργός αθλητισμού και Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών το 2008, ζήτησε μια συνάντηση με τον Μπαχ, για να συζητήσουν το θέμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επικοινώνησε με την γαλλική πρεσβεία στη Σεούλ, η οποία εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που χαρακτήρισε «ακατανόητο λάθος».

Κατά την διάρκεια της τελετής, η Βόρεια Κορέα παρουσιάστηκε σωστά με το επίσημο όνομά της.

Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο με τον Βορρά, μετά από μια σύγκρουση μεταξύ 1950 και 1953 που κατέληξε σε ανακωχή και όχι σε συνθήκη ειρήνης.