Αξημέρωτα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ηλιούπολης…

Για τον Άλκη Κυνηγάκη και τον Σπύρο Γιαννιώτη, έγινε το δεύτερο σπίτι τους τις τελευταίες εβδομάδες, πριν (τη Δευτέρα, 5/8) «πετάξουν» για το Παρίσι, όπου την Παρασκευή (9/8, 08:30, ΕΡΤ3) είναι ο μεγάλος αγώνας στα 10χλμ open water στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ο Κυνηγάκης -5ος το 2021 στο Τόκιο- θα είναι ένας από τους 31 κολυμβητές που θα «πέσουν» στον ποταμό Σηκουάνα, που εν μέσω αντιδράσεων για την καταλληλότητά του, θα φιλοξενήσει τον αγώνα όπως έγινε και σήμερα με τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άλκης «καταπίνει» τα χιλιόμετρα, ο Σπύρος καταγράφει, φωνάζει, δίνει οδηγίες, μεταφέρει γνώση και εμπειρία. Αυτό το δίδυμο είναι μαζί από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα σπίτια τους… τους έχουν χάσει, η 9η Αυγούστου είναι για αυτούς η μέρα δίχως αύριο. Ο Γιαννιώτης έχει ζήσει αυτή τη παρατεταμένη αναμονή με τα λαμπρά αποτελέσματα στο Ρίο. Ξέρει το δρόμο, τον έχει ακολουθήσει, η κατάληξή του ήταν στο βάθρο. Τους συναντήσαμε λίγα 24ωρα πριν φύγουν για τη «Πόλη του Φωτός».

Ο λόγος στον Άλκη Κυνηγάκη, πρώτα: «Η προετοιμασία μου πήγε πολύ καλά. Κλείνω τα μάτια μου και θυμάμαι Δεκέμβριο στη Κέρκυρα. Νοιώθω σαν να ήταν μια ατέλειωτη γραμμή, και χαίρομαι που ολοκληρώνεται η προετοιμασία και θα μπω σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων. Ανυπομονώ…».

-Υπάρχει η εμπειρία του 2021 και η 5η θέση…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομορφιά του αθλήματος είναι πως κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός. Τώρα ετοιμαζόμαστε για πρώτη φορά να κολυμπήσουμε σε ποταμό, υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα. Θέλει προσοχή στη διαχείριση στο ολυμπιακό χωριό, έχει φασαρία, δεν είναι σαν το ξενοδοχείο, εδώ μετράει η εμπειρία».

 -Η επιτυχία του Απόστολου Χρήστου πόσο σε βοηθάει;

«Ουυυυυ (χαμογελάει). Βοηθάει πολύ όλη την ελληνική κολύμβηση. Μόλις ξάπλωσα το ίδιο βράδυ που κατέκτησε το μετάλλιο, έκλεισα τα μάτια μου και σκεφτόμουν τη κούρσα του Σπύρου το 2012 που βγήκε 4ος και το 2016 που πήρε το μετάλλιο, Έκανα αναδρομή με το σήμερα, και σκέφτηκα ο Χρήστου 4ος στα 100μ ύπτιο και μετά από τρεις μέρες «σηκώθηκε» και ανέβηκε στο βάθρο στα 200μ ύπτιο. Η ελληνική κολύμβηση έχει δώσει μαθήματα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε ό,τι και να γίνει. Να το πηγαίνουμε μέχρι τέλους, είτε είναι τέσσερα χρόνια στη περίπτωση του Σπύρου ή τρεις μέρες όπως του Απόστολου, είναι μήνυμα για όλους».

Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι δίπλα του: «Η προετοιμασία έχει να κάνει με μια συνεχή προσπάθεια χρόνων και βελτίωσης. Ο Άλκης από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν σταμάτησε να προπονείται και να συμμετέχει σε διοργανώσεις. Εγώ τον ανέλαβα από τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, έχει προσπαθήσει πάρα πολύ, και αυτό που λέω είναι πως κάθε προπόνηση την έχει προσπαθήσει. Δίνει αυτό που πρέπει να δώσει. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στον αγώνα, καθώς θα αντιμετωπίσει τους καλύτερους του αθλήματος αλλά και κάποιους που προέρχονται από τη πισίνα και είναι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια πολύ δύσκολη συνθήκη, αλλά πιστεύω πως ο Άλκης μπορεί να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Είμαι σίγουρος πως θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Και από τη στιγμή που ήταν 5ος στο Τόκιο το 2021, το καλύτερο είναι το κάτι παραπάνω. Η λέξη «μετάλλιο» δύσκολα βγαίνει από το στόμα, είμαστε όλοι επιφυλακτικοί, αλλά αυτό που του λέω είναι ‘’θα το προσπαθήσεις, θα το διεκδικήσεις και θα δούμε πώς θα πάει’’. Όταν κάνεις κάτι τέτοιο, μπορεί να έρθει, μπορεί και όχι, όπως έγινε και τον Απόστολο Χρήστου. Τη πρώτη δεν ήρθε το μετάλλιο, αλλά το προσπάθησε όσο δεν έπαιρνε. Στο δεύτερο αγώνισμα, και πάλι το προσπάθησε όσο δεν έπαιρνε, και τότε ήρθε. Ψυχολογικά και του Απόστολου η διάκριση δίνει ώθηση και στα υπόλοιπα παιδιά».

-Ακούμε διάφορα για τον ποταμό Σηκουάνα που έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί ο τελικός.

«Ακούμε και εμείς, έγινε ο αγώνας του τριάθλου, θέλω να κολυμπήσει στον Σηκουάνα και αυτός θέλει, με τις κατάλληλες συνθήκες πάντα. Η δουλειά μας είναι να αγωνιστεί το δυνατόν καλύτερα. Τον βολεύει καθώς οι συνθήκες είναι αρκετά απρόβλεπτες και ο Άλκης έχει προσαρμοστικότητα. Θα κάνει ένα-δυο γύρους και θα καταλάβει πού βρίσκεται και τί πρέπει να κάνει για να βγάλει το καλύτερο εαυτό του».

-Πολλά ή όλα κρίνονται στα τελευταία μέτρα…

«Ισχύει. Ξέρει όμως τί πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Υπάρχει και το κομμάτι τύχη. Αν όμως είσαι συγκεντρωμένος, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τα λάθη σου».

-Πιο εύκολο είναι να συμμετέχεις ως αθλητής ή ως προπονητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Σίγουρα υπάρχει πίεση, γιατί θέλεις το καλύτερο αποτέλεσμα για τον αθλητή σου, να τον δεις να διακρίνεται για αυτόν κυρίως, και για τη δουλειά μετά που έχει γίνει με τον προπονητή. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν ξεκινάει ο αγώνας, που όταν κολυμπούσα δεν υπήρχε τίποτα, τέλειωναν όλα. Ακόμα και στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που κατέκτησα και το μετάλλιο, δεν είχα καθόλου άγχος, ήξερα τί ήθελα…Τώρα έχεις άγχος καθώς είσαι απ’ έξω, δεν είναι στα χέρια σου. Απλά παρακολουθείς την εξέλιξη, υπάρχει τρομερή πίεση».

Ο Άλκης Κυνηγάκης

– Γεννήθηκε στην Αθήνα 21/08/1998. Κατάγεται από τη Λήμνο και ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία πέντε ετών. Από την πισίνα «μετακόμισε» στην ανοιχτή θάλασσα το 2018.

– Σπουδάζει στο 4ο έτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

– Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα σου; Η επιμονή.

– Αγαπημένος συγγραφέας/ ποιητής: Νίκος Καζαντζάκης.

– Αγαπημένος ήρωας μικρής οθόνης: Ted Mosby.

– Τι μισείς περισσότερο; Τα όρια.

– Αγαπημένο μότο: «Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

– Στη λέξη Παρίσι τι θα έβαζες δίπλα; Ρομαντισμός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης