Την «υπογραφή» του Νταουρέν Κουρουγκλίεβ φέρει το όγδοο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι.
Ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε με 5-4 το βράδυ της Παρασκευής στον τελικό των ρεπεσάζ, στην κατηγορία των 86 κιλών ελευθέρας πάλης, του Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο, κι έτσι αναδείχθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης.
Μετά το «αναγνωριστικό» πρώτο λεπτό, ο Κουρουγκλίεβ πήρε τους δύο πρώτους πόντους του στο 4:23 πριν το τέλος (2-0), αποκτώντας ψυχολογία για το δεύτερο μέρος, όπου έφερε ολοκληρωτικά τον αγώνα στα… μέτρα του με άλλους δύο πόντους ένα λεπτό πριν το φινάλε.
Η τελική επίθεση του χάλκινου Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Τόκιο, Αμινέ μείωσε τη διαφορά σε 4-2 και λίγο έλειψε να φέρει και την ισοφάριση στην τελευταία λαβή του 3’’ πριν το τέλος.
Η ελληνική πλευρά ωστόσο έκανε challenge το οποίο κέρδισε, παίρνοντας κι έναν πόντο που διαμόρφωσε το τελικό 5-4, με το οποίο ο Κουρουγκλίεβ έφτασε στο χάλκινο μετάλλιο.
H στέψη του Έλληνα πρωταθλητή
Φωτογραφίες μετά τη νίκη του στον τελικό των ρεπεσάζ
«Ήρθα στο Παρίσι για το χρυσό, αλλά ο Θεός μου έδωσε αυτό το μετάλλιο»
Μετά την ιστορική του νίκη επί του Άμινε Μίλες Ναζέμ και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παρίσι, ο 32χρονος παλαιστής μίλησε στη μεικτή ζώνη.
Με τη συγκίνηση να είναι φανερή στο πρόσωπό του ο Κουρουγκλίεβ εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την τεράστια επιτυχία και αφιέρωσε το μετάλλιο στην οικογένειά του, στους προπονητές του και σε όλους όσους τον στήριξαν σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.
Οι δηλώσεις του Κουρουγκλίεβ στην κάμερα της ΕΡΤ:
«Ευχαριστώ πολύ! Δεν ήρθα εδώ για ακριβώς αυτό το μετάλλιο. Ήρθα εδώ για το χρυσό. Ο Θεός μου έδωσε αυτό το μετάλλιο. Ευχαριστώ πολύ τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικά τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό αθλητισμού, τον κ. Βρούτση και τον Κώστα Θάνο.
Εύχομαι στους νέους στην Ελλάδα να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να πηγαίνουν στα γυμναστήρια, να αγαπούν την οικογένεια και τους γονείς τους. Και εγώ ήμουν μικρός. Ξεκίνησα από το γυμναστήριο και είδατε πού ήρθα σήμερα.
Ήμουν 100% έτοιμος στα τελευταία δευτερόλεπτα. Κρατούσα τον αντίπαλο και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα του δώσω αυτούς τους πόντους που ήθελε.
Ευχαριστώ πολύ τους προπονητές μου, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα αυτή τη νίκη. Σε όλους τους φιλάθλους τους Έλληνες, εσείς πάντα να μας προστατεύετε και εμείς θα σας φέρνουμε μετάλλια».
Πώς έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου
Ο πρώτος αντίπαλος που αντιμετώπισε ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στο Παρίσι ήταν ο Ίθαν Έντριαν Ράμος, για τη φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά.
Ο παλαιστής από το Πουέρτο Ρίκο αποδείχθηκε εύκολη «λεία» για τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς τον νίκησε με 11-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Εκεί πάντως ο Έλληνας πρωταθλητής έπεσε στα… βαθιά, καθώς βρήκε απέναντί του τον «ασημένιο» στο Τόκιο στα 86κ. και «χρυσό» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Χασάν Γιαζντανιτσαράτι από το Ιράν, γνωρίζοντας την ήττα με 9-4.
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ πλέον ήλπιζε να συνεχίσει στη διοργάνωση μέσω των ρεπεσάζ και εν τέλει του δόθηκε «δεύτερη ευκαιρία» για να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο.
Κι αυτό γιατί ο Γιαζντανιτσαράτι, ο οποίος απέκλεισε τον Κουρουγκλίεβ στα προημιτελικά, νίκησε στα ημιτελικά τον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο με 7-1 και προκρίθηκε στον τελικό, «τραβώντας» έτσι μαζί του στα ρεπεσάζ τον Έλληνα πρωταθλητή.
Στον πρώτο του αγώνα για τα ρεπεσάζ ο Κουρουγκλίεβ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και πήρε εμφατικά την πρόκριση στον τελικό.
Πιο συγκεκριμένα επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία του Αυστραλού Τζέιντεν Αλεξάντερ Λόρενς με τεχνική υπεροχή (10-0) μέσα σε 97 δευτερόλεπτα και πήρε το εισιτήριο για την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου.
Tελευταίο εμπόδιο για τον Κουρουγκλίεβ στον δρόμο για το βάθρο ήταν ο Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο, τον οποίο ο Έλληνας πρωταθλητής νίκησε με 5-4 και έφτασε στο ολυμπιακό μετάλλιο.
Δωδέκατο μετάλλιο για την ελληνική πάλη σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Κουρουγκλίεβ χάρισε στην ελληνική πάλη το 12ο μετάλλιό της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (8ο χάλκινο) και πρώτο μετά το 2004 και το χάλκινο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες «Αθήνα 2004» ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά ελληνορωμαϊκής.
Συνοπτικά τα ελληνικά μετάλλια της πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες:
ΧΡΥΣΟ
Στέλιος Μηγιάκης: 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κ.)
ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Γεώργιος Τσίτας: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1972 ελληνορωμαϊκή (68-74 κιλά)
Δημήτρης Θανόπουλος: 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά)
ΧΑΛΚΙΝΑ
Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1968 ελληνορωμαϊκή (63-70 κιλά)
Γεώργιος Χατζηιωαννίδης: 1980 ελεύθερη (62 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελεύθερη (54 κιλά)
Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: 2024 ελεύθερη (86 κιλά)