Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Έντονο άρωμα Ελλάδας είχε η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με τους διοργανωτές, αφού τα έκαναν… θάλασσα στην Τελετή Έναρξης, να λένε ένα πραγματικά λαμπερό «αντίο» στη διοργάνωση, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φίλων του αθλητισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δίνοντας έτσι την… σκυτάλη στο Λος Άντζελες, που θα φιλοξενήσει την 34η Ολυμπιάδα.

Η αποψινή φαντασμαγορική τελετή, στην οποία μπήκαν πρώτοι στο κατάμεστο «Stade de France» ο Εμμανουήλ Καραλής και η Ευαγγελία Πλατανιώτη, ως σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής, περιείχε μουσικό υπερθέαμα, λαμπερά σόου, με περισσότερους από εκατό ερμηνευτές, ακροβάτες και χορευτές να μεταμορφώνουν το στάδιο σε μια γιγάντια σκηνή συναυλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βραδιά όμως περιείχε αρκετές δυνατές στιγμές και συγκινήσεις, με μερικές εξ αυτών να έχουν γαλανόλευκο χρώμα.

Οι Γάλλοι θέλοντας να τιμήσουν τη χώρα μας ετοίμασαν ένα συγκλονιστικό τελετουργικό αφιερωμένο στη γενέτειρα της διοργάνωσης πριν από 2.800 χρόνια.

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε στο «Stade de France», ενώ ανυψώθηκε και η ελληνική σημαία, για να ακολουθήσει η εμφάνιση της Νίκης της Σαμοθράκης στη σκηνή, σε μία ακόμη αρκετά δυνατή στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ελέω Λος Άντζελες, η Τελετή Λήξης είχε χολιγουντιανό φινάλε, με τον Τομ Κρουζ να πρωταγωνιστεί σε αυτό.

Το χρονικό της Τελετής Λήξης

Η Τελετή ξεκίνησε ακριβώς στις 22:00 ώρα Ελλάδος (21:00 ώρα Γαλλίας), με τους διοργανωτές να προβάλλουν μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές της αμφιλεγόμενης Τελετής Έναρξης.

Στη συνέχεια τραγουδιστές πήραν θέση δίπλα από το αερόστατο που άναψε στην Τελετή Έναρξης, με την Ζαχό ντε Σαγκαζάν να ερμηνεύει το τραγούδι «Under the Paris Sky» από τον Κήπο του Κεραμεικού.

H Ζαχό ντε Σαγκαζάν

Ο μεγάλος σταρ της γαλλικής κολύμβησης, Λεόν Μαρσάν, μετά τις τρομερές επιδόσεις του μέσα στην πισίνα επιστρατεύτηκε από τους διοργανωτές ώστε να μεταφέρει σε ειδικό φανάρι τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Λούβρο, όπου βρισκόταν όλες αυτές τις ημέρες.

Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

 

Εν συνεχεία αναδύθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης, σε μία ακόμη δυνατή στιγμή. Μια σκηνή που συμβόλισε την αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

 

Όλα τα βλέμματα στη συνέχεια στράφηκαν στους ολυμπιακούς δακτυλίους,  που αναδύθηκαν από το δάπεδο του «Stade de France» και σηκώθηκαν στον αέρα, ενώ μία αρκετά δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Γάλλος πιανίστας και τραγουδιστής της όπερας, Μπέντζαμιν Μπέρχμάιν, ερμήνευσε, παίζοντας μάλιστα πιάνο αιωρούμενος, τον Ύμνο στον Απόλλωνα.

Με τους Ολυμπιακούς Κύκλους να έχουν ενωθεί πια στην κεντρική σκηνή του γηπέδου, σε πρώτο πλάνο πέρασε το μουσικό κομμάτι της τελετής, με το γαλλικό συγκρότημα Φίνιτς να ανεβαίνει πρώτο στην σκηνή, για να ακολουθήσουν οι Καβίνσκι και Ανζέλ.

 

 

Φυσικά οι αθλητές συμμετείχαν ενεργά στο αποχαιρετιστήριο πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Εμμανουήλ Καραλή να ζει με τη ψυχή του την κάθε στιγμή στο «Stade de France».

Mε τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα άρχισε σιγά σιγά η τελετή παραλαβής-παράδοσης της φλόγας στο Λος Άντζελες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.

Πρώτος απηύθυνε ομιλία ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη μέρα των Αγώνων, είχαμε προετοιμαστεί για όλα. Είχαμε προβλέψει όλα τα σενάρια, αλλά δεν μπορούσαμε να προετοιμαστούμε για αυτό, για όλα όσα μόλις ζήσαμε μαζί» για να καταλήξει λέγοντας: «Το “αντίο” είναι πάντα δύσκολο».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Αγώνες ήταν συγκλονιστικοί, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπαίνουν σε μια νέα εποχή», για να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός Ύμνος, ο οποίος συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.

Μετά την ολοκλήρωσή του έγινε η υποστολή της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την Κάρεν Μπας, Δήμαρχο του Λος Άντζελες να μπαίνει τότε στην σκηνή, συνοδευόμενη από την Σιμόν Μπάιλς για την παραλαβή της Ολυμπιακής Σημαίας, που έγινε από τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

 

Η Δήμαρχος του Παρισιού τη στιγμή που παραδίδει τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνω

Η Σιμόν Μπάιλς μαζί με τη Δήμαρχο του Λος Άντζελες

Η Δήμαρχος του Λος Άντζελες κυματίζει για πρώτη φορά τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

Εν συνεχεία ήταν σειρά της HER να ερμηνεύσει τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κάτοχο των πέντε Grammys, του ενός Βραβείου Emmy και του ενός Όσκαρ να αποθεώνεται από το κοινό.

Είχε πια έρθει η ώρα του Τομ Κρουζ, ο οποίος σε μία νέα εκδοχή του «Mission Impossible» προσγειώθηκε από την κορυφή του σταδίου στη σκηνή και «έκλεψε» την ολυμπιακή σημαία για να την πάει στο Λος Άντζελες.

Η HER

 

O Tομ Κρουζ μόλις έχει… κλέψει τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

 

 

 

Με την εικόνα να έχει μεταφερθεί στο Λος Άντζελες το στάδιο σείστηκε όταν εμφανίστηκαν οι Red Hot Chili Peppers να τραγουδούν σε live μετάδοση από τις ΗΠΑ το «Californication».

 

Το μουσικό… μενού της βραδιάς περιελάμβανε αμέσως μετά τη μαγική φωνή της Billie Eilish, η οποία ερμήνευσε το «Birds of a Feather» και φυσικά τον Snoop Dogg, ο οποίος από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, συνέθεσε ένα αναπάντεχο ντουέτο με τον Dr. Dre.

 

O Dr. Dre και ο Snoop Dogg επί τω έργω

 

Στις 00:58 ο Μαρσάν, ο οποίος είχε μόλις μπει στην κεντρική σκηνή του «Stade de France» έσβησε τον φανό που είχε την ολυμπιακή φλόγα.

Έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κήρυξε το τέλος της Ολυμπιάδας στο Παρίσι, που ολοκληρώθηκε με το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα, εκτελεσμένο από τη Yseult.

 

C’est fini κύριες και κύριοι. Ραντεβού στο Λος Άντζελες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης