Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα (ΕΡΤ1) η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», με την οποία ανοίγει η αυλαία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του φετινού καλοκαιριού.

Η τελετή ξεκίνησε στις 20:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 00:15 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Η ελληνική αποστολή παρέλασε πρώτη με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο τελετουργικό, στο οποίο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 10.000 αθλητές, δεκάδες πολιτικά πρόσωπα με παγκόσμια επιρροή και χιλιάδες καλλιτέχνες.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΣΕ LIVE STREAMING ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ1

Το χρονικό της τελετής έναρξης

Η τελετή ξεκίνησε στις 20:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 00:15 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος των διοργανωτών ξεκίνησε η τελετή έναρξης, η οποία διεξήχθη υπό έντονη βροχόπτωση.

Η μεγάλη διαφορά με τις τελετές έναρξης προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι αυτή στο Παρίσι έγινε για πρώτη φορά εκτός σταδίου.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε κατά μήκος μίας διαδρομής 6 χιλιομέτρων στον Σηκουάνα.

 

 

Όσοι πήγαν στην τελετή έναρξης επιχειρούν με κάθε δυνατό τρόπο να προστατευτούν από τη βροχή

 

 

 

 

Από νωρίς πήραν τη θέση τους στις εξέδρες για το τελετουργικό περίπου 300.000 Γάλλοι, όπως φυσικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έφτασε στην «Πόλη του Φωτός» για να δώσει το παρών στην τελετή έναρξης της σπουδαίας διοργάνωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι
Το πρωθυπουργικό ζεύγος προσπαθεί να προστατευτεί από τη βροχή με νάιλον…

Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές χωρών, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή, που όσο περνούσε η ώρα δυνάμωνε ολοένα και περισσότερο.

Το σκάφος της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς, γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό, που επρόκειτο να χυθεί κάτω από τη γέφυρα, άνοιξε.

Έτσι ελευθερώθηκε το πέρασμα για το «γαλανόλευκο» σκάφος, που ήταν το πρώτο από τα 85 που διέσχισαν τον Σηκουάνα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν οι σημαιοφόροι της χώρας μας, η οποία θα εκπροσωπηθεί στο Παρίσι από 100 αθλητές.

Φωτογραφίες από την παρέλαση της ελληνικής αποστολής:

Το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή

 

H άφιξη της ελληνικής αποστολής όπως παρουσιάστηκε από γιγαντοοθόνη

 

H αναμνηστική φωτογραφία της Εθνικής μπάσκετ ανδρών από την τελετή έναρξης

Βίντεο με τις αποστολές άλλων χωρών:

 

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του Ισραήλ αποδοκιμάστηκε από μερίδα του κόσμου.

 

 

 

 

Η ολιγομελής αποστολή του Μπουτάν
O ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος ήταν σημαιοφόρος της αποστολής των ΗΠΑ στην τελετή
Ο Ράφα Ναδάλ έχοντας αγκαλιά το παιδάκι του

Με την παρέλαση των 206 Εθνών να συνεχίζεται όλα τα φώτα στράφηκαν στη Lady Gaga, η οποία ήταν ένα από τα «βαριά χαρτιά» των διοργανωτών στο κομμάτι της διασκέδασης, στην τελετή έναρξης, με την εντυπωσιακή Αμερικανίδα performer να δίνει το δικό της σόου, το οποίο έντυσαν μουσικά, πνευστά και έγχορδα όργανα.

Συγκεκριμένα ερμήνευσε διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

 

Πάντως, η«Equipe» έκανε λόγο ότι η εμφάνιση της Lady Gaga ήταν μαγνητοσκοπημένη και όχι Live, σε ένα σόου, όπου στη διάρκειά του υπήρξε ένα απρόοπτο, καθώς ένας χορευτής έπεσε στη σκηνή.

Στους θεατές προσφέρθηκαν απεικονίσεις της Γαλλίας που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, ενώ σε μία τεράστια σειρά στις όχθες του Σηκουάνα υπήρχαν χορευτές καμπαρέ Μουλεν Ρουζ (Moulin Rouge).

Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στη Γαλλική Επανάσταση, με τον ιστορικό πίνακα του Ντελακρουά «η Ελευθερία», με  το πιο γνωστό γαλλικό death metal συγκρότημα, να περνάει ακολούθως σε πρώτο μουσικό πλάνο.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το «Ah! Ca ira», ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι, πριν κάνει την εμφάνισή της η Γαλλίδα ποπ σταρ, Άγια Νακαμούρα, η οποία κυριολεκτικά ξεσήκωσε το κοινό.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

 

Οι διοργανωτές εν συνεχεία προέβαλαν ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ νωρίτερα είχε προβληθεί βίντεο για την ισότητα και για τα μετάλλια, που σε λίγες ημέρες θα κοσμούν τους λαιμούς των αθλητών, οι οποίοι θα διακριθούν στο Παρίσι.

 

Βέβαια, την παράσταση φυσικά έκλεψαν τα Μινιόνς, οι ήρωες ενός από τα πιο αγαπημένα παιδικά, που… εισέβαλαν στην τελετή, «κλέβοντας» τη Μόνα Λίζα.

Όλα τα βλέμματα στη συνέχεια στράφηκαν στην «mezzo soprano», Αξέλ Σεν Σιλέ, η οποία από τη στέγη του Grand-Palais ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας (Μασσαλιώτιδα), όπως δεν τον έχουμε ξανακούσει, την ώρα που η βροχή δεν έλεγε να κοπάσει.

 

 

 

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες λοιπόν οδήγησαν αρκετούς θεατές, καθώς και αρκετές αποστολές ομάδων, που μόλις είχαν παρηλάσει, στην απόφαση να αποχωρήσουν από την τελετή, με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συγκλονιστική έμπνευση των διοργανωτών, με τις 10 σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία της χώρας να αναδύονται με χρυσά αγάλματα.

Μια περίεργη μίξη με break dance και όπερα πήρε τη μουσική σκυτάλη στο τελετουργικό, με έναν τραγουδιστή όπερας να ξεκινάει το σόου του με φιγούρα breaking dance, πριν τα φώτα πέσουν πάνω στον Rim’K, έναν από τους πιο ξεχωριστούς Γάλλους ράπερ.

Ακολούθησε… επίδειξη μόδας στο Παρίσι, κάτι που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι γαλλική μόδα είναι από τις πιο γνωστές στον κόσμο, την ώρα που συνεχιζόταν η παρέλαση των εθνών στον Σηκουάνα.

Στις 22:50 η πολυπληθής αποστολή (592 μέλη) των ΗΠΑ, με τον Λεμπρόν Τζέιμς και τη Κοκό Γκοφ να είναι σημαιοφόροι, έκανε την εμφάνισή της, ενώ δύο λεπτά αργότερα τελευταία διέσχισε τον Σηκουάνα η γαλλική αντιπροσωπεία.


Εν συνεχεία το τελετουργικό περιελάμβανε ένα ασταμάτητο χορευτικό σόου για τη γιορτή της διαφορετικότητας, υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής, με τον ύμνο των 90s «Freed from desire» να δονεί την ατμόσφαιρα στην πόλη του Φωτός.

Με έναν μπλε τραγουδιστή να ενσαρκώνει τον θεό του κρασιού, Διόνυσο, με το κομμάτι «Nu» και την τραγουδίστρια, Juliette Armanet να είναι πάνω σε μία σχεδία, έχοντας μπροστά της ένα φλεγόμενο πιάνο, τραγουδώντας τον ύμνο του John Lennon για την ειρήνη,«Imagine» συνεχίστηκε το μουσικό κομμάτι της τελετής, για να ακολουθήσει η παρουσία ενός μεταλλικού ανθρώπου, ο οποίος με το επίσης μεταλλικό άλογό του κάλπαζε για να διασπείρει το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης.

 

 

Ακολούθως οι σημαίες όλων των χωρών μπήκαν στο Τροκαντερό κάτω από τη σκιά του Πύργου του Άιφελ, με έναν… άγνωστο ιππέα να τελειώνει τη διαδρομή με το άλογό του, παραδίδοντας την ολυμπιακή σημαία, η οποία στις  23:36 υψώθηκε υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου.

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των Τόνι Εσταγκέ (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Παρίσι 2024”), Τόμας Μπαχ (πρόεδρος της ΔΟΕ), Εμμανουέλ Μακρόν (Γάλλος πρόεδρος), ενώ στη συνέχεια ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον μυστηριώδη άνθρωπο,  και την παρέδωσε στον διάσημο Ισπανό τενίστα, Ράφα Ναδάλ.

Ο «βασιλιάς» του Ρολάν Γκαρός με τη σειρά του την έδωσε στην Αμελί Μορεσμό, μια από τις μεγαλύτερες τενίστριες όλων των εποχών, εν συνεχεία περιήλθε στα χέρια του παλαίμαχου Γάλλου NBAer, Τόνι Πάρκερ