Ανυπέρβλητο εμπόδιο αποδείχθηκε για την Κατερίνα Στεφανίδη τo ύψος των 4.80μ. στον τελικό του επί κοντώ, κατά την 12η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σε αυτό το ύψος, στον αγώνα που έδωσε στο κατάμεστο «Stade de France», με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός μεταλλίων.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το 2016, είχε επιτυχημένα άλματα στα 4,40μ. με τη δεύτερη προσπάθεια και στα 4,60μ. και 4,70μ. με την πρώτη, όμως απέτυχε τρεις φορές να περάσει τα 4,80μ. και έτσι κατετάγη 9η.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριάδνη Αδαμοπούλου, που είχε επίσης προκριθεί για τον αποψινό τελικό, δεν κατάφερε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού.

Μένει πλέον να δούμε την τριάδα του βάθρου στον τελικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το χρυσό πήρε η εκπληκτική Νίνα Κένεντι που πέρασε τα 4,90μ. για τη δεύτερη καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο και χάρισε στην Αυστραλία την πρώτη θέση. Έτσι, η 27χρονη η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Βουδαπέστης (2023) πήρε και τον πρώτο της Ολυμπιακό τίτλο.

Η κατάταξη:

ΧΡΥΣΟ: Νίνα Κένεντι (Αυστραλία) 4,90

ΑΣΗΜΕΝΙΟ: Κέιτι Μουν (ΗΠΑ) 4,85

ΧΑΛΚΙΝΟ: Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς) 4,85

4. Αντζέλικα Μόζερ (Ελβετία) 4,80

5. Αμαλίε Σβαμπίκοβα (Τσεχία) 4,80

6. Ελίζα Μολιναρόλο (Ιταλία) 4,70

. Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) 4,70

. Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4,70

9. Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) 4.70

Άκυρη η πρώτη προσπάθεια της Στεφανίδη

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εμφανίστηκε έκτη στο γήπεδο και επιχείρησε άλμα στα 4.40μ.

Η πρώτη προσπάθεια όμως της Στεφανίδη ήταν άκυρη, καθώς κατά τη διάρκεια του άλματός της έριξε τον πήχη με το χέρι της.

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων αλμάτων εκτός από τη Στεφανίδη και οι Σούτεϊ, Ρέτζιους, Έιρις και Μπονίν δεν κατάφεραν να περάσουν με την πρώτη τα 4.40μ. Από εκεί και πέρα 13 αθλήτριες είχαν επιτυχημένα άλματα, ενώ η ΜακΚάρτνεϊ επέλεξε να μην επιχειρήσει άλμα σε αυτό το ύψος.

Υπερέβη τα 4.40 με τη δεύτερη προσπάθεια

Πάντως το άκυρο πρώτο άλμα της στον τελικό ήταν απλά μία κακή παρένθεση για την Κατερίνα.

Κι αυτό γιατί η Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο Ντε Τζανέιρο εμφανίστηκε απόλυτα συγκεντρωμένη στο δεύτερο της άλμα και πέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 4.40μ.

Πέρασε με την…πρώτη τα 4.60μ.

Στο τρίτο της άλμα στον τελικό και πρώτο στα 4.60μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κατάφερε να περάσει με το… καλημέρα το συγκεκριμένο ύψος.

Μεταξύ των αθλητριών που το πέρασαν με την πρώτη ήταν φυσικά και η Αμερικανίδα, Κάτι Μουν, η οποία είναι φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Αμέσως μετά το τέλος των πρώτων προσπαθειών στα 4.60μ, μόνο οκτώ από τις 19 φιναλίστ, συμπεριλαμβανομένης και της Κατερίνας κατάφεραν να περάσουν με την πρώτη πάνω από τον πήχη σε αυτό το ύψος.

Εκνευρισμός Στεφανίδη για τα σοβαρά οργανωτικά λάθη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο άλμα της Στεφανίδη στα 4.60μ. έγινε με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των σοβαρών οργανωτικών λαθών που είχαν γίνει από τους διοργανωτές.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που βρισκόταν στον διάδρομο και ετοιμαζόταν να κάνει το άλμα της, τη… φρέναρε μία απονομή που ήταν σε εξέλιξη, προκαλώντας τον δικαιολογημένο εκνευρισμό της αθλήτριας του Κρίερ.

Παρά το αλαλούμ πάντως στον τελικό, όπου σημειωτέον λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά 19 φιναλίστ (!) και αναμένεται να είναι… μαραθώνιος, η Κατερίνα έμεινε προσηλωμένη στον στόχο της.

Μεγάλο άλμα από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα 4.70μ.

Εν συνεχεία ο πήχης ανέβηκε στα 4.70μ. με έξι φιναλίστ να έχουν τεθεί εκτός συνέχειας και 13 να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

Οι αθλήτριες που συνέχιζαν στα 4.70μ. ήταν οι: Στεφανίδη, Μολιναρόλο, Μουν, Μούρτο, ΜακΚάρτνεϊ, Μόζερ, Κένεντι, Σβαμπίκοβα, Νιούμαν, Πεϊνάδο, Μπονίν, Έιρις και ΜακΤάγκαρτ, ενώ αντίθετα στα 4.60μ. ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους οι Σούτεϊ, Ρέτζιους, Σαπέλ, Νέσε, Μπρούνι και Λάμπελα.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό άλμα, κατάφερε να περάσει με την πρώτη προσπάθεια τα 4.70μ., «ρεφάροντας» με αυτό το μεγάλο άλμα για το αποτυχημένο που είχε στα 4.40μ.

 

Αποκλεισμός με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 4.80μ

Με τον αριθμό των επικοντιστριών που είχαν μείνει ζωντανές στον τελικό να έχει μειωθεί στις εννέα (Στεφανίδη, ΜακΚάρτνεϊ, Μολιναρόλο, Μουν, Μόζερ, Μούρτο, Νιούμαν, Κένεντι και Σβαμπίκοβα) η Κατερίνα επιχείρησε το πρώτο της άλμα στα 4.80μ.

Εντούτοις η προσπάθεια της Ελληνίδας πρωταθλήτριας να υπερβεί με την πρώτη προσπάθεια αυτό το ύψος, δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς έριξε τον πήχη και ήταν στην έβδομη θέση.

Αντίθετα τα τρία φαβορί για το βάθρο (Νιούμαν, Μουν και Μόζερ) πέρασαν με το… καλημέρα τα 4.80μ.

Λίγη ώρα αργότερα η Κατερίνα πραγματοποίησε δεύτερη προσπάθεια στα 4.80μ., ωστόσο και πάλι δεν τα κατάφερε.

Ίδια κατάληξη δυστυχώς είχε και η τρίτη προσπάθεια της Στεφανίδη.

Έτσι, μετά από αυτήν την εξέλιξη, η αθλήτρια του Κρίερ, που είχε καλύτερο φετινό άλμα στα 4.73μ., αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τελικού, καταλαμβάνοντας τελικά την 9η θέση.

 

«Δεν με άφησε το πόδι μου για παραπάνω»

Η Κατερίνα Στεφανίδη, παρότι δεν ανέβηκε στο βάθρο, δήλωσε ικανοποιημένη με τον εαυτό της, καθώς έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε δεδομένων των συνθηκών.

Συγκεκριμένα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προετοιμασία της και έναν τραυματισμό στο πόδι που την ταλαιπωρεί, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δήλωσε ότι έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές και ότι δεν κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμούσε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Στεφανίδη στην ΕΡΤ:

 

«Έχω να κάνω ουσιαστικό αγώνα από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, λόγω ενός τραυματισμού. Πήδηξα ό,τι έχω πηδήξει φέτος. Το είχα και το 4.80, αλλά πήγε στο 4.85 για τα μετάλλια. Οπότε νομίζω καλύτερα που δεν το πέρασα το 4.80 (σ.σ. γέλια). Νομίζω ότι το λάθος στο πρώτο άλμα με ξύπνησε και με έβαλε μέσα στον αγώνα. Για εμένα είναι οι τέταρτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Προφανώς μπορώ να πω ότι περάσαμε καλύτερα από ότι στο Τόκιο, ήταν καλύτερο από αυτό που ζήσαμε στο Τόκιο. Μου θύμισαν τους αγώνες του Λονδίνου.

Η καρδιά του πρωταθλητή θέλει να είναι και ευγνώμων κάποιες φορές. Για εμένα είναι τρίτος ολυμπιακός τελικός. Σε τρεις ολυμπιακούς τελικούς έχω πηδήξει πάνω από 4.70, νομίζω δεν είναι κάτι που μπορούν να το πουν πολλές κοπέλες. Θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο, αλλά δεν με άφησε αυτή τη φορά το πόδι μου, το άλλο αυτή τη φορά (σ.σ. γέλια).

Ο καθένας όταν έρχεται σε έναν αγώνα, ξέρει σε τι επίπεδο βρίσκεται. Κάποιες κοπέλες ήταν πολύ καλύτερες από εμένα. Ίσως να είχα το 4.80, το 4.85 δεν ξέρω. Είμαι ευχαριστημένη από το πώς αγωνίστηκα».