Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η Γαλλία ξόδεψε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τον Σηκουάνα, τον περίφημο βρόμικο ποταμό που ρέει στην καρδιά του Παρισιού, σε ένα υδάτινο σώμα στο οποίο θα μπορούσαν να εισέλθουν τα ανθρώπινα όντα χωρίς να κολλήσουν κάποια ασθένεια. Οι διοργανωτές του Ολυμπιακού οραματίστηκαν μια σκηνή καρτ ποστάλ, με αθλητές να κολυμπούν στη σκιά του Πύργου του Άιφελ και του χρυσού τρούλου των Les Invalides.

Τώρα, μετά από χρόνια συζήτησης, αμέτρητες δοκιμές E. coli και ένα σημαντικό γεγονός που αναβλήθηκε, οι αξιολογήσεις έγιναν επιτέλους.

«Δεν είχε καλή γεύση», είπε η Ainsley Thorpe από τη Νέα Ζηλανδία. «Είναι λίγο καφέ».

Γύρω στις 8 το πρωί στο Παρίσι την Τετάρτη, 55 γυναίκες βυθίστηκαν στον Σηκουάνα, παλεύοντας με τα θολά νερά και μοχθηρά ρεύματα για 1.500 μέτρα πριν επιστρέψουν στην ξηρά για να συνεχίσουν το τρίαθλο.

Το εφιαλτικό σενάριο -οι κολυμβητές να κάνουν μαζικούς εμετούς μετά την κατάποση του μολυσμένου νερού του ποταμού- αποφεύχθηκε, αν κι ένας Καναδός αγωνιζόμενος, ο Tyler Mislawchuk, καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες να κάνει άφθονο εμετό αφού διέσχισε τη γραμμή τερματισμού.

Το φαβορί της χώρας που κέρδισε τον αγώνα των γυναικών, η Cassandre Beaugrand, ήταν επίσης άρρωστη—αλλά από νεύρα στην αρχή, πριν καν βουτήξει στο ποτάμι.

«Σήμερα το πρωί, ήμουν σε απόλυτο πανικό. Έκανα εμετό πριν την έναρξη», είπε η 27χρονη στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. «Ήταν νεύρα, δεν μου έχει ξανασυμβεί και μπροστά στους άλλους αθλητές. Όλοι ήξεραν ότι είχα άγχος. Δεν είναι αυτό που θέλετε να κάνετε».

Η Γαλλίδα Cassandre Beaugrand και ο Βρετανός Alex Yee κατέκτησαν χρυσά μετάλλια.

Οι άνδρες ακολούθησαν στις 10:45 π.μ., περίπου 27 ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, κανείς δεν ήξερε με σιγουριά αν θα γινόταν καν το τρίαθλο. Ο αγώνας ανδρών ήταν αρχικά προγραμματισμένος για την Τρίτη, αλλά οι αρμόδιοι τον σταμάτησαν λόγω των απαράδεκτα υψηλών επιπέδων βακτηρίων. Ισχυρή βροχή είχε πέσει στη γαλλική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τα λύματα να ρέουν κατευθείαν στον Σηκουάνα.

Αυτό αντιπροσώπευε ένα εφιαλτικό σενάριο για τους διοργανωτές, οι οποίοι επέμεναν εδώ και καιρό ότι η τολμηρή ιδέα τους να κολυμπήσουν αθλητές στον Σηκουάνα όχι μόνο θα λειτουργούσε, αλλά θα δημιουργούσε μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν υπήρχε εφεδρικό σχέδιο για τον τρίαθλο. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωνόταν την Τετάρτη, υπήρχε πιθανότητα η διοργάνωση να γίνει δίαθλο. Μόλις την ημέρα του αγώνα στις 4 π.μ. οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν σίγουρα ότι ο Σηκουάνας ήταν αρκετά καθαρός για να προχωρήσουν.

«Ελπίζω να είναι εντάξει», είπε ο τριαθλητής των ΗΠΑ Seth Rider, «γιατί νομίζω ότι κατάπια ένα λίτρο νερό».

Η συμπαίκτρια του, Taylor Spivey, είχε ένα σχέδιο για αυτό. «Έχω πάρει πολλά προβιοτικά τον τελευταίο μήνα», είπε.

Μπορεί να τα χρειαστεί. Η Spivey κατανάλωνε επίσης περισσότερο νερό από όσο θα ήθελε, κυρίως λόγω μιας άλλης πτυχής της κολύμβησης στον Σηκουάνα. Είπε ότι το ρεύμα ήταν τόσο δυνατό που κάποια στιγμή ένιωσε σαν να βρισκόταν σε διάδρομο και αναρωτήθηκε αν η κολύμβηση θα διακοπεί.

Τελικά, όμως, η Spivey είχε μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Φοβάμαι περισσότερο τους καρχαρίες, όπως αυτούς στην ταινία του Netflix», είπε.

Η Spivey αναφερόταν στο “Under Paris”, μια γαλλική ταινία που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο για έναν καρχαρία που ονομάζεται Lilith που παραμονεύει στον Σηκουάνα. Σε μια κορυφαία σκηνή, το πλάσμα επιτίθεται κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου τριάθλου που ο φανταστικός δήμαρχος του Παρισιού αρνήθηκε να ακυρώσει τον αγώνα παρά τις προειδοποιήσεις ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, ο Σηκουάνας δεν είναι κατάλληλος βιότοπος για καρχαρίες. Αλλά για μια μέρα, τουλάχιστον, ήταν κατάλληλος για τους ανθρώπους… ας ελπίσουμε…

Με πληροφορίες από Wall Street Journal & Daily Beast