ΠΚ
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Ούτε η αυτάρεσκη εικόνα του «σοφού ανδρός» είναι αρκετή ως επιχείρημα. Η 2η τετραετία Σημίτη άνοιξε μία πολιτική «μαύρη τρύπα» στο όνομα του ορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού. Και οι δύο έννοιες καταρρακώθηκαν, όταν περάστηκαν χειροπέδες στον Τσοχατζόπουλο, όταν καταδικάστηκε ο Μαντέλης, όταν διέβη το κατώφλι του Κορυδαλλού ο Παπαντωνίου.
Ήταν άμεσοι συνεργάτες του αγέλαστου πρωθυπουργού. Το σύμπαν βοούσε και εκείνος από άμβωνος παρέπεμπε τις όποιες καταγγελίες στους… εισαγγελείς.
Ζητήθηκε επιμόνως από τον ίδιο να μιλήσει δημοσίως και να εξηγήσει το πώς στο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο προήδρευε συμβίωναν πολιτικά πρόσωπα που κάποια στιγμή φυλακίστηκαν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, για διακίνηση προϊόντων εγκλήματος, για απιστία, για χρηματισμό. Ο εξ απορρήτων του πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη», όταν αποκαλύφθηκε πως η Siemens χρηματοδοτούσε παρανόμως τα πολιτικά κόμματα. Ναι. Ο «στρατηγός» πήρε χρήματα για το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι εισπράκτορες έλαβαν χρήματα για τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που αυτός ήταν πρωθυπουργός τότε. Όφειλε να ξέρει. Έπρεπε να γνωρίζει. Είναι υποχρεωμένος ηθικά να δώσει εξηγήσεις. Να αποκαλύψει μηχανισμούς και ονόματα. Έστω κι αν αυτές οι αποκαλύψεις στοιχίσουν στην υστεροφημία του.
Η σιωπή δεν είναι χαρακτηριστικό γενναιότητας. Είναι υπεκφυγή. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της θλιβερής εξέλιξης είναι πως οι έννοιες του ορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού ταυτίστηκαν στη συλλογική συνείδηση με εκείνην της φαυλότητας. Κρίμα. Μία τέτοια κατάληξη ωφέλησε μόνον εκείνους που απεργάζονται σχέδια εκτροπής. Μόνον εκείνους που επιθυμούν να διαφεντεύουν τον τόπο ως «Θεσμικός Υπόκοσμος». Η σιωπή βοηθά μόνον εκείνους που επιθυμούν την απομείωση της δημοκρατίας.

Σήμερα υπάρχουν νέοι ψηφοφόροι οι οποίοι δεν γνώρισαν ποτέ τον Κώστα Σημίτη. Είναι, όμως, αυτοί που απαξιώνουν, λειτουργώντας αταβιστικά, την Πολιτική. Αδίκως. Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους οφείλει εξηγήσεις ο τότε πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται για αίτημα αλλά για καθήκον.