Δ.Κ.

Από γκάφα σε γκάφα το πηγαίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποδεικνύεται ως η «αχίλλειος πτέρνα» μιας κυβέρνησης που με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστάρη δίνει τη μεγάλη μάχη κόντρα στην πανδημία με άκρως αισιόδοξα αποτελέσματα. Την ώρα, λοιπόν, που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε κατάσταση «πολέμου», ο κ. Βρούτσης βρίσκει τον τρόπο να είναι στην επικαιρότητα. Με τακτικές πολιτικάντηδων προηγούμενων δεκαετιών που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό. Με «ρουσφέτια» που νομίζει πως δεν θα τα καταλάβει κανείς, μπροστά στο «τείχος» του κορωνοϊού. Πιάστηκε όμως με τη «γίδα στην πλάτη», που λέει και ο σοφός μας λαός. Και όχι μία φορά.

Να μην έμαθε ο πρωθυπουργός για το απίστευτο ρουσφέτι του Βρούτση εν μέσω πανδημίας και με τη μέθοδο της προσκόλλησης σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άσχετο περιεχόμενο; Ένα άρθρο που ισοπέδωσε κυριολεκτικά μια ολόκληρη ειδικότητα και «βάφτισε» εν μία νυκτί γιατρό εργασίας σχεδόν οποιονδήποτε έχει πτυχίο ιατρικής. Την ώρα που οι εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη ή υπολειτουργούν λόγω των απαγορεύσεων, αυτή την ώρα διαπίστωνε ο υπουργός ότι υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς εργασίας για τις εταιρείες αυτές (!) και αποφάσισε να απονείμει αυτό τον τίτλο σε πολύ μεγάλη ομάδα γιατρών χωρίς κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση. Ικανοποίησε ένα αίτημα γιατρών άλλων ειδικοτήτων (γιατί η ιατρική εργασίας είναι ειδικότητα και όχι τίτλος χωρίς περιεχόμενο) ή ακόμα και ανειδίκευτων, καθώς και των εταιρειών που μεσολαβούν για την εύρεση γιατρού εργασίας και προφανώς θέλουν στην αγορά πολλά και φθηνά ανειδίκευτα ιατρικά χέρια. Για να μπορούν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, εις βάρος φυσικά της ποιότητας και της εξειδίκευσης που μπορεί να προσφέρει ένα ειδικός γιατρός σε σχέση με κάποιον ανεκπαίδευτο, εις βάρος τελικά της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων…

«Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν μέσω κορωνοϊού συγκεκριμένα συμφέροντα προσπαθούν να περάσουν λάθρα διατάξεις εις βάρος κάθε έννοιας δικαίου, ηθικής και δεοντολογίας» σημείωνε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ενώ και η επιστημονική εταιρεία των γιατρών εργασίας (στην οποία σημειωτέον έχει πολλάκις αναφερθεί ο καθηγητής κ. Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Covid-19 στους εργασιακούς χώρους) απέστειλαν επιστολή και ζητούσε την άμεση απόσυρση και φυσικά τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου. Το άρθρο όμως πέρασε. Το αίτημα κάποιων (που βεβαίως… δεν κόπτονται για το καλό της Δημόσιας Υγείας) ικανοποιήθηκε. Ο Βρούτσης τούς έκανε το χατίρι.

Μία λοιπόν με τους γιατρούς εργασίας… δύο με τα vouchers σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές…  Τι έμπνευση και αυτή: να βάλει στο θρανίο τους επιστήμονες να τους επιμορφώσουν όχι όποιοι και όποιοι αλλά, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα, επιλεγμένα κέντρα-πλατφόρμες που θα μοιράζονταν 36 εκατ .ευρώ για την αστεία τηλεκατάρτιση των επιστημόνων της χώρας. Στη δεύτερη περίπτωση πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός και «έκοψε» μαχαίρι την «αρπαχτή» αδειάζοντας βεβαίως τον υπουργό του. Αυτό που πρέπει να κάνει φυσικά και με τη διάταξη με τους γιατρούς εργασίας, να την καταργήσει άμεσα και να μην εφαρμοστεί.

Θα τον αφήσει ανεξέλεγκτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Χρειάζεται και τρίτη απόδειξη για να τον βάλει στον πάγο; Τι άλλο χρειάζεται να κάνει ένας (κορυφαίος μάλιστα) υπουργός για να πάει σπίτι του; Βγήκαν τα ΜΜΕ και με ονόματα και αριθμούς τον ξεμπρόστιασαν πού ήθελε να πάνε τα 36 εκατ .ευρώ (δεν τα λες και λίγα).  Το «καυτό» θέμα όμως με τους γιατρούς εργασίας, παρά την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πέρασε από τη Βουλή. Ίσως ο πρωθυπουργός μέσα στη «μάχη» του κορωνοϊού να μην έμαθε αυτό το «κατόρθωμα» του πρωτοπαλίκαρου του. Ας πάρει όμως και εδώ την κατάσταση στα χέρια του αποκαθιστώντας την προφανή αδικία και προστατεύοντας την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.