Ένα απρόοπτο περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή. Ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Θανάσης Πετράκος (πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), νυν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, πέταξαν στην αίθουσα της Ολομέλειας φυλλάδια με ένα απόσπασμα από βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου.

Προφανώς εμπνευσμένοι από το έργο του Πορτογάλου, πέρασαν το δικό τους μήνυμα στους πρώην συντρόφους τους και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δανείστηκαν τη φράση από απόσπασμα βιβλίου του Νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος ήταν όμως ο Σόζα Σαραμάγκου;

O Ζοζέ (Ιωσήφ) ντε Σόζα Σαραμάγκου γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1922 και απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 2010.

Ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Πολιτισμού (Λισαβόνα, 1992) μαζί με τον Αρμίντο Φρέιτας-Μαγκαλιάες και άλλους. Ζούσε στο νησί Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μυθιστορήματα του Σαραμάγκου συχνά πραγματεύονται φανταστικά σενάρια, όπως αυτό στο μυθιστόρημά του «Η Πέτρινη Σχεδία» (1986), στο οποίο η Ιβηρική Χερσόνησος μετά από μία ρωγμή στα Πυρηναία, αποσπάται από την υπόλοιπη Ευρώπη και πλέει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο μυθιστόρημά του «Περί Τυφλότητος» (1995), μια ολόκληρη απροσδιόριστη χώρα έχει πληγεί από μια μυστήρια μάστιγα «λευκής τυφλότητας», με διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης στον πληθυσμό.

Χρησιμοποιώντας τέτοια ευφάνταστα θέματα και σχήματα, ο Σαραμάγκου καταπιάνεται με το υλικό του με ενσυναίσθηση και ευαισθησία για την κατάσταση των ανθρώπων και την απομόνωση της σύγχρονης αστικής ζωής.

Οι χαρακτήρες του αγωνίζονται έντονα για την ανάγκη τους να συνδεθούν μεταξύ τους, να σφυρηλατήσουν σχέσεις και δεσμούς κοινότητας, καθώς και για την ανάγκη τους για ιδιαιτερότητα, ατομικότητα, όπως και να βρουν νόημα και αξιοπρέπεια έξω από πολιτικές και οικονομικές δομές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης