Π.Κ.
Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαρτίου εργαζόμενοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έλαβαν ανακοίνωση του γραφείου προσωπικού σύμφωνα με την οποία: «To Γραφείο Προσωπικού θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι υπήρξαν 2 συνάδελφοι οι οποίοι κατά την ώρα εργασίας τους βρέθηκαν σε κοινό χώρο με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΔΥ καθώς και με τον γιατρό εργασίας μας ενημέρωσαν ότι εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα μπορούν να έρχονται στην εργασία ΤΗΡΩΝΤΑΣ τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ απαρέγκλιτα. Παρά ταύτα ο Πρόεδρος τους συνέστησε να παραμείνουν σπίτι τους μέχρι νεωτέρας».
Εκ της ανακοινώσεως προκύπτει πως ο ΕΟΔΥ και ο ιατρός εργασίας υπέπεσαν σε βαρύτατο ατόπημα. Συμβούλεψαν τους εργαζόμενους συναδέλφους αντί να παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες και να εργάζονται από το σπίτι αφού είναι ασυμπτωματικοί να επιστρέψουν στην εργασία τους ενδεχομένως με «ιατρική μάσκα». Αυτά είναι μασκαριλίκια αν και πέρασε το Τριώδιο.
Τώρα, ως προς το ρεπορτάζ πρόκειται για δύο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Ευτυχώς ο Ευτύχης Παλήκαρης, πρόεδρος του ΑΠΕ – ΜΠΕ αντέδρασε έγκαιρα και σωστά απαγορεύοντας στους δύο αυτούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μάλιστα τους παρότρυνε να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Ερώτημα 1ον: Ποιος είναι ο αρμόδιος του ΕΟΔΥ, ο οποίος συμβούλεψε τους δύο εργαζόμενους – συνάδελφους να επιστρέψουν ως ασυμπτωματικοί στις εγκαταστάσεις του ΑΠΕ για να εργαστούν. Πρόκειται για σαφή κονιορτοποίηση των προσπαθειών του μηχανισμού αντιμετώπισης της επιδημίας και παραβίαση όλων των θεσπισμένων κανόνων.
Ερώτημα 2ον: Αν ο επικεφαλής του ΑΠΕ συνάδελφος Παλήκαρης δεν αντιδρούσε σωστά «οπλισμένος» με κοινή λογική, ο δημοσιογραφικός αυτός οργανισμός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «θερμοκήπιο» εκκόλαψης του ιού. Μιλάμε για έναν από τους πυρήνες της ενημέρωσης και πηγή πληροφόρησης για μία σειρά από άλλα ΜΜΕ.
Από την στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η θωράκιση του ΑΠΕ – ΜΠΕ και των εργαζομένων σε αυτό από τον κορωνοϊό. Και μία συμβουλή. Η υπεύθυνη προσωπικού του οργανισμού θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται όχι ως κοινή γραφειοκράτης μηρυκάζοντας λέξεις, αλλά ως υπεύθυνη υπάλληλος από την οποία εξαρτάται η υγεία των εργαζομένων. Ούτε που κατάλαβε τι έγραφε στην ανακοίνωσή της. Ούτε που υποψιάστηκε την ανοησία του αρμόδιου στον ΕΟΔΥ.