I.N.
«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες», «χάντρες για τους ιθαγενείς» και πολλές άλλες φράσεις θα μπορούσαν να ταιριάξουν για τη φιέστα που έστησε χθες το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μαζί με τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτοί που εξαπατήθηκαν δεν ήταν μόνο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κάθισαν στα θρανία, αλλά και οι πολίτες που νομίζουν ότι οι αστυνομικοί θα παρακολουθήσουν σοβαρό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης.
Όταν μετά την καταδίωξη του Περάματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θορυβήθηκε από τις 38 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αποφάσισε να προχωρήσει στη μετεκπαίδευση όλων των στελεχών της. Μιας Υπηρεσίας με 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο βάρος της καθημερινής μάχης κατά του εγκλήματος.
Παρουσία του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκίνησε η εκπαίδευση ανδρών και γυναικών, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τις 16 Ιουλίου 2022.
Όμως, οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν τουλάχιστον απορία, σε όσους βέβαια τις άκουσαν με προσοχή και δεν στάθηκαν στο επικοινωνιακό κομμάτι. «Στόχος μας είναι οι αστυνομικοί μας να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα και, ταυτόχρονα, να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολό τους, αλλά και με επιμέρους κοινωνικές ομάδες». Μήπως ο κύριος υπουργός παραδέχτηκε ότι τα στελέχη της δεν γνωρίζουν βασικά αντικείμενα της δουλειάς τους;
Ωστόσο, οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει ακόμα… Λίγο αργότερα ακολούθησε Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που ενημέρωνε για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. «Το σχολείο επανεκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών». Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα… Έξι μέρες εκπαίδευσης έλειπαν στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη του Περάματος και ήταν η αφορμή για τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση;
Το καλύτερο πάντως ήταν στο τέλος. Στα μαθήματα τις πρώτες δύο ημέρες «οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών – κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας». Μα, ειλικρινά, ποιος πιστεύει ότι σε μια μετεκπαίδευση δύο ημερών μπορεί να καλυφθεί ένα τόσο μεγάλο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο μάλιστα θα κληθούν να το εφαρμόσουν οι αστυνομικοί στην καθημερινότητα;
Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. θα μετεκπαιδευτούν και σε πρακτικά θέματα. «Θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη – καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων».
Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλο «Πέραμα» για να αποφασίσει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη «τη μετεκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.». Γιατί αυτό που θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο είναι ένα απλό σεμινάριο και τίποτα άλλο.