Ήταν προφανές πως, όταν περί τα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το ΠΑΣΟΚ, αργά ή γρήγορα, θα προχωρούσε στη διακριτική ή τη δυναμική στήριξή του. Η τοπική πολιτική «άλγεβρα» κατεδείκνυε πως η επιρροή Τατούλη στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας ήταν σαφώς ισχυρότερη του επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Δράκου. Παράλληλα, η περιορισμένη απήχηση του Γιάννη Μανώλη στους ψηφοφόρους, καθιστούσε «απαγορευτική» την όποια πρόθεση του πολιτικού από την Αργολίδα να διεκδικήσει αποτελεσματικά την εκλογική επικράτησή του.
Η απουσία του κ. Μανώλη από την εκλογική μάχη και η εξαιρετικά ισχνή παρουσία του κομματικού υποψηφίου της ΝΔ, προσέδωσαν αμέσως νικηφόρα προοπτική στον Αρκά πολιτικό. Εκτός Βουλής, και με τις σχέσεις του με το καραμανλικό λόμπι της ΝΔ να έχουν πλήρως διαρραγεί, ο Πέτρος Τατούλης θα είχε πιθανότητες να κερδίσει, αν ένας βασικός αντίπαλός του από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικούσε και αυτός τη νίκη στην Περιφέρεια.
Ο Σταύρος Μπένος όντως ξεκαθάρισε σχετικά νωρίς στον κ. Τσούρα, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής υποψηφιοτήτων που στήθηκε στην Ιπποκράτους, πως δεν επιθυμούσε την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές. Ήταν, λοιπόν, ζήτημα χρόνου να εκφραστεί, έστω με διακριτικότητα, προς τα έξω, η στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Τατούλη, αλλά και η ανεπίσημη στήριξή του από το κόμμα του ΛΑΟΣ.
Πληροφορίες από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους καθιστούσαν σαφές το βράδυ της Τρίτης πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητα Τατούλη. Την Τετάρτη το πρωί, ο ίδιος ο κ. Τατούλης, μετά βίας έκρυβε τον ενθουσιασμό του, αφήνοντας «ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξής του από το ΠΑΣΟΚ», αποκρύπτοντας με κόπο τη χαρά του για αυτό το «ενδεχόμενο».
Ήδη, το «ντορικό κατεστημένο» στα πολιτικά «χωράφια» της Πελοποννήσου -βλέπε Έλσα Παπαδημητρίου- φέρεται να στηρίζει τον κ. Τατούλη, την ώρα που, για ανεξήγητους λόγους, (οι τοπικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές) ο κ. Γιάννης Μανώλης δεν φαίνεται δυσαρεστημένος με την προοπτική Τατούλη.
Με λίγα λόγια, ο μεγάλος ηττημένος, πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές, είναι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που έσπευσε να στηρίξει τον συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου, λόγω προφανών δεσμεύσεων του αρχηγού της ΝΔ έναντι των Πελοποννήσιων ψηφοφόρων του, ιδιαιτέρως της Μεσσηνίας και όχι μόνο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι της Ρηγίλλης. Στην «παρέα» που θα έβλεπαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με διακριτικά δημοσιεύματα, και ο κ. Σταύρος Δήμας.
Πολυσυλλεκτικός, λοιπόν, ο Πέτρος Τατούλης, που από μέλος του μαοϊκού ΕΚΚΕ μεταπήδησε στη Δεξιά, για να τσακωθεί με τον Κώστα Καραμανλή, ώστε να διεκδικεί το αξίωμα του περιφερειάρχη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, διαθέτοντας και τη στήριξη στελεχών της Ρηγίλλης; Το ερώτημα δεν χρειάζεται απάντηση, διότι ο κ. Πέτρος Τατούλης, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, καλλιέργησε αυτόν τον αέρα «εκσυγχρονιστικής – πλατιάς- πολυσυλλεκτικότητας, πέρα και μακριά από εξαρτήσεις», όπως σημειώνει.
Η ανακοίνωσή του είναι χαρακτηριστική:
«Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές απόψεις, τολμηρές λύσεις και αποφασιστικές πράξεις. Στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό αδιέξοδο υπάρχει διέξοδος. Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ισχυρή συστράτευση και δημιουργική σύνθεση. Στην κρίση θεσμών και αξιών, στην οποία βύθισε τον τόπο το πολιτικό σύστημα υπάρχει αντίλογος. Οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε νέους θεσμούς. Θεσμούς δημοκρατικούς, ελεύθερους και συμμετοχικούς. Το άσχημο, συγκεντρωτικό Κράτος μετακυλύει αρμοδιότητες στην περιφέρεια.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενωμένη, ισχυρή, λαϊκή Πελοπόννησο. Τη Νέα Πελοπόννησο. Χωρίς μικροκομματισμούς. Χωρίς εξαρτήσεις. Χωρίς ιδιοτέλειες. Με αποφασιστικότητα, συνέπεια, διάθεση για συνεργασία και συμμετοχή. Με προοπτική και αισιοδοξία. Με ξεκάθαρες απόψεις, συγκεκριμένες πράξεις και ρεαλιστικό όραμα».
«Σε εποχές κυριαρχίας του μνημονίου και των “οίκων”, προφανώς ο κ. Πέτρος Τατούλης επανατοποθέτησε σε ρεαλιστικότερη βάση τις πολιτικές του προθέσεις, ανοίγοντας την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, τα παράθυρα στο ΛΑΟΣ και τα παντζούρια στη Ρηγίλλης, ελπίζοντας ακόμη και να τρυγήσει μερικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ». Το παραπάνω σχόλιο, όσο και εάν εκπλήσσει, ανήκει σε πρώην κομματικό συνοδοιπόρο του στα χαρακώματα της καραμανλικής Ρηγίλλης.