Στις 19 Νοεμβρίου, η «νέα» Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει -στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής- τον πρώτο πρόεδρο και τον «υπουργό Εξωτερικών» της, από τότε όμως και μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανοίξει το παιχνίδι για τον ορισμό νέων επιτρόπων, με βάση τη νέα δομή της, όπως προέκυψε από τη σύνοδο της Λισαβόνας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα, ο οποίος ορίστηκε μεν από τον Κ. Καραμανλή, αλλά έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τον σημερινό πρωθυπουργό, από την εποχή που ο «πράσινος» ηγέτης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το ΠΑΣΟΚ τον είχε βολιδοσκοπήσει σε ανύποπτο χρόνο, εάν ήθελε να τοποθετηθεί, έστω και ως συνεργαζόμενος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, αλλά ο κ. Δήμας αρνήθηκε ευγενικά.

Τώρα, ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ορίσει και πάλι τον Σταύρο Δήμα στην Κομισιόν, καθώς έχει λάβει τον τίτλο του πιο πετυχημένου επιτρόπου. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα διατηρήσει η χώρα μας το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος, για το οποίο ο Κ. Δήμας ανέπτυξε εντυπωσιακά μεγάλη δραστηριότητα ή ένα άλλο χαρτοφυλάκιο ανάλογου κύρους. Σε διαφορετική περίπτωση -όπως είναι και το πιθανότερο-, εάν δηλαδή οι Βρυξέλλες «ρίξουν» την Ελλάδα, τότε θα τοποθετηθεί «πράσινο» στέλεχος και ο Κορίνθιος πολιτικός θα αποτελέσει μια καλή εφεδρεία στη ΝΔ ή και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο έχει στείλει στην Αθήνα το μήνυμα, ότι θα προτιμούσε γυναίκα, αλλά σε καμιά περίπτωση την υπουργό Παιδείας και πρώην επίτροπο Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δραστηριοποιήθηκε έντονα και ποικιλότροπα κατά της επανεκλογής του στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το Μαξίμου σκέφτηκε σοβαρά την περίπτωση της Λούκας Κατσέλη, αλλά η ίδια έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται. Την ίδια ώρα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προταθεί βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και η καθηγήτρια Έλενα Παναρίτη. Όμως, σίγουρα, όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει τελικά η χώρα μας.