Είναι της μόδας τελικά… Η κομπορρημοσύνη περί… καλών σπουδών, σπουδαίου ερευνητικού έργου κ.λπ. δίνει στον πολιτικό -ή στον σχετικά άσημο ερευνητή- το απαραίτητο πρεστίζ, που μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα του ή απλώς την υστεροφημία του… Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά.
Ας δούμε ακόμη ένα, ενδεικτικό του πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί την… αμέλεια της επαλήθευσης, πολύ συχνά, από δημοσιογράφους. Δεν πρόκειται για fake news ή για πτυχία που δεν αποκτήθηκαν ποτέ, αλλά για υπερβολή στην ανάδειξη του έργου ενός γιατρού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επικαλείται ανεπίσημες πηγές για να αυτοπροσδιοριστεί ως «ένας από τους κορυφαίους ερευνητές όλων των εποχών».
Διαβάζουμε σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το οποίο αναπαράγεται στην επίσημη ιστοσελίδα του βουλευτή του Νομού Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Χριστόδουλου Ι. Στεφανάδη, ότι ο ίδιος συμπεριελήφθη στη λίστα με τους «κορυφαίους ερευνητές όλων των εποχών» (highly cited researchers 2019), που περιέχει τους ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές του ερευνητικού τους έργου.
«Στην εν λόγω λίστα, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, εμφανίζονται ακόμα επτά Έλληνες επιστήμονες. Αυτή η διάκριση έρχεται να προστεθεί στους πολυάριθμους τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί στον Καθηγητή.
»Αφού σύμφωνα με επίσημα, διεθνή, δημοσιευμένα, στατιστικά στοιχεία, είναι και ο επιστήμονας με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών εργασιών παγκοσμίως, για την τελευταία 20ετία, στο πεδίο της καρδιαγγειακής ιατρικής. Το γεγονός αυτό είναι πολύ τιμητικό για τον επιστημονικό χώρο, αλλά και για την πολιτική ζωή της χώρας μας» διαβάζουμε στο δημοσίευμα.
Πράγματι, υπάρχει ο φορέας http://webometrics.info/ όπου αναφέρονται τα πανεπιστήμια του κόσμου και χιλιάδες ερευνητές, ανάλογα με το έργο τους. Μόνο που, όπως διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα, πρόκειται για ένα δοκιμαστικό (BETA version) ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.
«Αυτή η κατάταξη είναι δοκιμαστική και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για επίσημους σκοπούς. Οι λίστες περιλαμβάνουν τα δημόσια προφίλ των ερευνητών που ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τα δημιούργησαν στη βάση δεδομένων του Google Scholar» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα.
Πιθανότατα ο βουλευτής «ζήλεψε» την πρόσφατη ανακοίνωση από τον επίσημο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science, βάσει της οποίας δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.200 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία, σύμφωνα με τον κατάλογο «The Highly Cited Researchers».
Στη συγκεκριμένη επίσημη και αναγνωρισμένη λίστα το όνομα του κυρίου Στεφανάδη δεν υπάρχει πουθενά…