Σε νέες αποκαλύψεις για την πρωθυπουργική του θητεία προέβη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε ένα ιατρικό συνέδριο στις Βρυξέλλες με το… πρωτότυπο θέμα «Πώς να τραβήξεις την προσοχή ενός πρωθυπουργού σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως η ηπατίτιδα C».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολλά περιστατικά από τη θητεία του, σημειώνοντας ότι στις πρώτες συναντήσεις με τα ηγετικά στελέχη της Ε.Ε. (όπως ο Ρομπάι, ο Τρισέ, ο Γιούνκερ, ο Μπαρόζο, η Μέρκελ κ.ά.) αισθανόταν σαν να ήταν «λεπρός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί μου, ούτε καν για μία selfie, για να μην προσβληθούν από τον ίδιο ιό που έπασχε η Ελλάδα. Ήμασταν στιγματισμένοι» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας για τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου ανέφερε: «Εμείς προωθήσαμε τεράστια μέτρα λιτότητας, μείζονες μεταρρυθμίσεις, αρκετές για να γίνουμε το νούμερο 1 των χωρών του ΟΟΣΑ στις πολιτικές προσαρμογής. Ωστόσο, οι αγορές ακόμα δεν καταλάβαιναν. Η αντίδραση από πολλούς ήταν να απομονώσουν περαιτέρω την Ελλάδα -ακόμα να μιλούν για ένα Grexit. Αλλά αυτό το μόνο που έκανε ήταν να επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα στην Ευρωζώνη».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ακόμη έναν παραλληλισμό με τις μεταδοτικές ασθένειες: «Με χτύπησε ακόμη μία φορά, δύο χρόνια πριν, όταν καθόμουν δίπλα στον πρόεδρο της Γουινέας Αλφα Κοντέ, στον ΟΗΕ. Το μήνυμά του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ήταν δραματικό: ”Παρακαλώ μην κλείσετε τα σύνορά μας και επιχειρήσετε να απομονώσετε τη χώρα μου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ούτε θα σταματήσει το φάντασμα της μόλυνσης”. Ζήτησε συλλογική δράση από τη διεθνή κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υιοθέτησε, δε, την πρόταση από τον Αμερικανό καθηγητή δημόσιας υγείας Τζακ Τσόου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ένας συνασπισμός χωρών, κάτι σαν το ΝΑΤΟ, όπως το ονόμασε, μια συμμαχία που θα καταπολεμά τις πανδημίες. «Αυτό είναι ό,τι χρειαζόμασταν στην Ευρώπη. Η κρίση του δημόσιου χρέους αποκάλυψε όχι μόνο τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική κρίση αποκάλυψε πολλές από τις ατέλειες στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Και αυτό που απαιτείται τελικά είναι συντονισμένη συλλογική δράση».

Μιλώντας για τη δημιουργία του ESM o κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Η Ελλάδα κι άλλοι έχουν επωφεληθεί από αυτήν τη σημαντική κίνηση. Ωστόσο, στο τέλος η πραγματική δύναμη ήταν η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία έβαλε τέλος στη μετάδοση του ”ιού” στην Ευρωζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης