Άσβεστα πάθη και μίση δεκαετιών συνδυασμένα με πολιτικές μηχανορραφίες σε «ελαφρές» συγγραφικές διαδρομές από δύο πρώην πρώτες κυρίες, νυν… σκιές ή ακόμα και καρικατούρες ενός παρελθόντος που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Μαργαρίτα Παπανδρέου και Δήμητρα Λιάνη δήλωσαν παρούσες και αιωνίως αντίπαλες ως γυναίκες και προσωπικότητες, μέσα από βιβλία επιπέδου άρλεκιν, με καθαρά κουτσομπολίστικη διάθεση και αγωνιώδη προσπάθεια να πάρει η κάθε μία την πρώτη θέση στην ιστορία δίπλα στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Και θα ήταν απλώς θλιβερό, μία ασήμαντη ιλαροτραγωδία αν Μαργαρίτα Παπανδρέου και Δήμητρα Λιάνη δεν βάσιζαν τις συγγραφικές τους φιλοδοξίες στη σχέση τους με έναν ηγέτη που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία μίας ολόκληρης χώρας, αν δεν είχαν υφαρπάξει τη δική του υστεροφημία και αν δεν έφταναν να αυτοταπεινώνονται και να τον ταπεινώνουν 19 χρόνια μετά το θάνατό του.
«Έρωτας και εξουσία» της Μαργαρίτας Παπανδρέου εναντίον της «Οργής του Ανδρέα» της Δήμητρας Λιάνη. Με φτηνά αποσπάσματα της προσωπικής τους σχέσης με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με δηλητηριώδεις, απαξιωτικές αναφορές της μίας προς την άλλη, με αποκαλύψεις ακόμα και παράνομων δεσμών.
Για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου η Δήμητρα Λιάνη παραμένει «η αεροσυνοδός» για την οποία η περιφρόνηση, η οργή και η πικρία δεν κρύβονται. Το όνομά της ερωμένης και μετέπειτα συζύγου δεν αναφέρεται πουθενά στο βιβλίο της πρώτης συζύγου. Για τη Δήμητρα Λιάνη η πρώτη σύζυγος είναι απλώς μία γυναίκα χωρίς επίθετο…«η κυρία Μαργαρίτα».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τις περιγραφές της Μαργαρίτας ήταν ένας άπιστος σύζυγος, που ωστόσο πάντα επέστρεφε σε εκείνη. Μέχρι τη γνωριμία με την «αεροσυνοδό» στις αρχές του 1986.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Έρωτας και εξουσία» – «Το χειρότερο από όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο “ενθουσιασμός” τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευθυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ’ αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ’ όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο.
Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα.
Όταν απάντησε “όχι”, ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Η οργή του Ανδρέα» – «Δεν τους χώρισα εγώ. Ο Ανδρέας δεν ήταν ευτυχισμένος… Εγώ μπήκα στη ζωή του Ανδρέα με δική του επιλογή αφότου το ζευγάρι ήταν ήδη συμβατικό και ο Ανδρέας “φευγάτος” από πάρα πολύ καιρό αρκετά χρόνια νωρίτερα. Δεν τους χώρισα εγώ ζούσαν στην ουσία χωριστά. Όλοι το ήξεραν και το επιβεβαιώνουν…Του έλειπε η ηρεμία και η οικογενειακή γαλήνη.
Δεν ήταν ευτυχισμένος. Όλοι σε αυτή την περίπτωση, όταν δεν ξεδίνουν ποικιλοτρόπως, κλείνονται στον εαυτό τους. Επόμενο ήταν ο Ανδρέας να στέκεται ψυχικά απόμακρος και να μην θεωρείται του χεριού τους.
Όταν δραπέτευσε οριστικά και βγήκε από το κλουβί της συμβατικότητας, έδειξε άλλο πρόσωπο».
Η ελάχιστη συγγραφική ικανότητα καταπατείται βάναυσα στη χολή για την άλλη γυναίκα…
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Έρωτας και εξουσία» – «Η αεροσυνοδός πήγε στο πιλοτήριο και έπειτα από λίγο εμφανίστηκε φρεσκοβαμμένη, με ξανθιές αφέλειες να βγαίνουν από τον αυστηρό κότσο της και το λευκό της πουκάμισο ξεκούμπωτο. Κρατούσε έναν δίσκο με λικέρ για τον πρωθυπουργό, το οποίο μπορούσε να σερβίρει μόνο σκύβοντας πάνω μου. Έμεινε αρκετή ώρα σκυμμένη, με τα στήθη της στην κυριολεξία να κρέμονται στα πόδια του, ώστε να δείχνει το πλούσιο μεγαλείο τους. Περίμενα ώσπου να εξαφανιστεί στην μπροστινή καμπίνα του αεροσκάφους. Χρησιμοποίησα το μικρό της όνομα. “Θα ήθελε να σου μιλήσω” της είπα. “Για ποιο πράγμα;”. Η ερώτηση έγινε με μια νότα σαρκασμού στη φωνή της. “Είναι προσωπικό. Θέλω το τηλέφωνό σου να κλείσουμε ραντεβού”. Μου το έδωσε υπάκουα (…) “Σαμπάνια;”, “Ναι” σκέφτηκα, για να κάνω με το μπουκάλι της ένα βαρύ τατουάζ στο κρανίο και των δυο σας».
Η Δήμητρα Λιάνη ανταποδίδει τις φαρμακερές αιχμές και αποκαλύπτει πως η πρώην σύζυγος του Ανδρέα είχε κάνει πρώτη παράνομο δεσμό από το 1987, ενώ οι δυο τους ήταν παντρεμένοι και την παρουσιάζει ως επικίνδυνη και δόλια.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Η οργή του Ανδρέα» – Την ώρα που εμείς εδώ ταλανιζόμασταν με το λεγόμενο «Βρόμικο ’89», η κυρία Μαργαρίτα είχε συνάψει από το 1987 δεσμό στις ΗΠΑ! Κυκλοφορούσε μαζί του χεράκι-χεράκι. Δικαίωμά της! Διάλεξε τον κ. Πολ Όλαμ, καθηγητή εξ Όρεγκον και χήρο. Τον έβαλε να συμφωνήσει μαζί της με έντυπο προγαμιαίο συμφωνητικό, όπως λέει η ίδια, ότι άμα πεθάνει ο καθηγητής θα παίρνει αυτή τη σύνταξή του, των 8.000 δολαρίων το μήνα. Συνάντησε όμως την αντίθεση των παιδιών του. Ο κ. Όλαμ έγινε για ένα διάστημα χορηγός με 11.000 δολάρια το μήνα στην οργάνωση της «Γυναίκες για την Αμοιβαία Ασφάλεια». Δυστυχώς ο καθηγητής έπασχε από Αλτσχάιμερ και παρότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον κλείσει σε ίδρυμα εδώ, απεβίωσε γρήγορα».
Η 92χρονη Μαργαρίτα Παπανδρέου αφήνει την πικρία της να ξεχειλίσει χωρίς φτιασιδώματα… Η Δήμητρα Λιάνη αμύνεται και επιτίθεται ως τελευταία κυρία Παπανδρέου.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Έρωτας και εξουσία» – «Το μόνο πράγμα που μου έφτιαξε τη διάθεση εκείνο το διάστημα ήταν όταν έμαθα πως κάποιος στην Ελλάδα είχε δώσει σ’ ένα άλογο -ή μήπως ήταν γαϊδούρι;- το όνομα της αεροσυνοδού, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι της, «Μιμή».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Η οργή του Ανδρέα» – «Δε θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τα έργα και τις ημέρες της κ. Μαργαρίτας. Δεν πέφτω επίπεδο ούτε ένα σκαλοπάτι».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Έρωτας και εξουσία» -«Η αεροσυνοδός έμαθα έχει κάνει ήδη δυο απόπειρες αυτοκτονίας. Έκανε και απεργία πείνας. Αυτή η επίδειξη βαθιάς αγωνίας, αν και κόλπο, ήταν σίγουρα κολακευτική για έναν άνδρα που του αρέσουν τα ρομάντζα και τα σκοτεινά παράλογα πάθη».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ «Η οργή του Ανδρέα» – «Τελικά, σκέφτομαι, είμαι η μόνη Παπανδρέου που δεν χρησιμοποίησα ποτέ τον Ανδρέα για να πάρω δημόσια αξιώματα και να απολαύσω ειδική μεταχείριση από το σύστημα. Παρέμεινα πολιτικά υπερβολικά σεμνή και ταπεινή, όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το βιβλίο δεν έγραψα για το τι πέρασα είκοσι χρόνια χωρίς τον Ανδρέα. Αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο βιβλίο…».
Τα βιβλία είναι σίγουρο ότι θα πουλήσουν. Θα διαβαστούν από πολλούς και θα αφήσουν ικανά εισπρακτικά οφέλη…Ένας επικερδής βιβλιοπόλεμος στη σκιά ενός ηγέτη…