«Η άλλη Ελλάδα είναι πολύ δυνατή και χαίρομαι γιατί εκπροσωπείτε την άλλη Ελλάδα. Γι αυτό και είμαι αισιόδοξος. Γιατί αυτός ο τόπος δεν θα χαθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον διακεκριμένο 28χρονο Έλληνα καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωστή Δασκαλάκη, ο οποίος ανέτρεψε την επί 50 χρόνια επικρατούσα οικονομική θεωρία του νομπελίστα (1994), Τζον Νας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη το νεαρό καθηγητή και το δάσκαλό του στο Μπέρκλεϊ, Χρήστο Παπαδημητρίου, από τον οποίο συνοδευόταν και υπογράμμισε πως πρέπει να διορθωθούν ορισμένα ζητήματα, ώστε «κάποτε να φέρουμε τα παιδιά μας απ’ έξω προς τα μέσα. Αλλά και εκεί, το ελληνικό όνομα και το ελληνικό πνεύμα διαπρέπουν».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δασκαλάκης -ο οποίος αποφοίτησε με 9,98- απέδωσε τη διεθνή αναγνώρισή του στην «εύνοια του Θεού των Οικονομικών».

Για τη διδακτορική διατριβή του πήρε το πρώτο βραβείο από τον διεθνή οργανισμό ένωσης επιστημόνων πληροφορικής. Το θέμα της διατριβής αφορούσε το θεώρημα Νας (1950), σύμφωνα με το οποίο συγκρουόμενα συμφέροντα συστημάτων-σχέσεων, ενεργειών, αγορών, ατόμων και άλλα, κάποια στιγμή, θα βρουν την ισορροπία τους.

Με την εργασία του ο νεαρός καθηγητής απέδειξε ότι δεν είναι εφικτή η εξισορρόπηση των διαφορών, οπότε ενόψει του αδιεξόδου, που παράγεται, πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι προσέγγισης για την επίλυση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε και ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου, εφεξής «πρέπει να αλλάξουν, στην οικονομία, πολλές θεωρίες που είχαν βάση την εξισορρόπηση, προκειμένου να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις. Σήμερα, στην εποχή του Internet, πρέπει να σκεφθούμε και να εισάγουμε νέους υπολογισμούς ανασκευάζοντας έτσι τα παλιά δεδομένα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης