Τα εγκαίνια της νέας σειράς των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού έγιναν από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ελένη Λιανίδου και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Μελβούρνης Κρίστοφερ Γκρίμπιν, στο οίκημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το φετινό πρόγραμμα των σεμιναρίων. Όπως είναι γνωστό, τα σεμινάρια διοργανώνονται από την Ελληνική Κοινότητα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ελληνικών του πανεπιστημίου Λατρόμπ της Μελβούρνης.
Απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρεθέντες ο συντονιστής εκπαίδευσης της Κοινότητας και μέλος του Δ.Σ. Θόδωρος Μάρκος, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, όπως στο διήμερο “Γλέντι” του Φεστιβάλ “Αντίποδες” – στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθηκαν η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, ο αρχηγός της ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Τόνυ Αμποτ και άλλοι ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου και στην ανακοίνωση της κ.Γκίλαρντ ότι η κυβέρνησή της θα χορηγήσει $2 εκ. για την ανέγερση του 13όροφου κτιρίου της Κοινότητας όπου θα στεγασθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η χορηγία των $2 εκ. της κ. Γκίλαρντ μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κοινότητα και το έργο της,” τόνισε ο κ. Μάρκος. “Πιστεύουμε ότι η Κοινότητα έχει αναδειχθεί στον δυναμικότερο ελληνικό οργανισμό στην Αυστραλία και με τον ηγετικό ρόλο της στο μεταναστευτικό είναι ένας από τους σημαντικότερους ομογενειακούς οργανισμούς.”

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Ελένη Λιανίδου εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά των σεμιναρίων, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το έργο της Κοινότητας, τονίζοντας ότι τα σεμινάρια συμβάλλουν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία. Η κ. Λιανίδου πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω και συνεχάρη όλους όσους συμβάλλουν στη διοργάνωσή τους και ιδιαίτερα την Κοινότητα για την πρωτοβουλία της.

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Γκρίμπιν από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης και τον οποίο παρουσίασε η κ. Ροζαλία Νικολάου. Ο κ Γκρίμπιν αναφέρθηκε στη σημασία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και στο κατά πόσον επηρέασε κάθε πτυχή του δυτικού πολιτισμού. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της πρώτης σειράς των φετινών σεμιναρίων, που εστιάζεται στην αρχαία Ελλάδα, δήλωσε πως παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που σκιαγραφούν τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρόλο της παρουσιάστριας της εκδήλωσης είχε η Νεκταρία Καψάλη. Μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Σεμιναρίων είναι οι: Κυριάκος Αμανατίδης, Χρήστος Φίφης, Θόδωρος Μάρκος, Κώστας Μάρκος, Ροζαλίν Νικολάου, Μαρία Κώστας, Δήμητρα Λαγουδάκη και Χρυσούλα Σταμόπουλος.

Πέμπτη 8 Μαρτίου
Όμηρος: Η Ιλιάδα
Δρ Δέσποινα Μιχαήλ – Ακαδημαϊκός

Πέμπτη 15 Μαρτίου
Δράμα & Τραγωδία – Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
Δρ Ευαγγελίνα Αναγνώστου-Λαουτίδου,
Λέκτορας Κλασσικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Μελβούρνης

Πέμπτη 22 Μαρτίου
Δίκαιο και ζωή στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη
Andrew Benjamin – Καθηγητής Κριτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Monash

Πέμπτη 29 Μαρτίου
Δίκαιο και Αρχαία Ελλάδα
Κωνσταντίνος Καλυμνιού – Δικηγόρος

Πέμπτη 5 Απριλίου
Οι Στωικοί φιλόσοφοι στην Ελλάδα – Εκεί που η φιλοσοφία έκανε λάθος
Καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης -Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου
της Μελβούρνης

Πέμπτη 19 Απριλίου
Επισκόπηση: Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Θωμάς Ηλιόπουλος – Ακαδημαϊκός

Πέμπτη 26 Απριλίου
Αρχαίο δράμα – Αντιγόνη του Σοφοκλή
Κυριάκος Αμανατίδης – Ακαδημαϊκός

Πέμπτη 3 Μαΐου
Αρχαία Ελληνική Αρχιτεκτονική
Γιάννης Γεωργίου – Αρχιτέκτονας

Πέμπτη 10 Μαΐου
Arts – Antiquity: Greek and Southern Italian Vases in the NGV Collection
Amanda Dunsmore – Επιμελητής, Διακοσμητικών Τεχνών & Αρχαιοτήτων Εθνικής
Πινακοθήκης Βικτώριας

Πέμπτη 17 Μαΐου
Επισκόπηση: Αρχαία Ελλάδα
Καθηγητής Chris Mackie – Διευθυντής της Σχολής Ιστορικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης