Του Κ. Τσουμπάκου 

«Μπροστά μας έχουμε ένα καινούργιο ταξίδι. Ναι, δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε στα περισσότερα».  

Με τη φράση αυτή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλης Παπαστεργιάδης έδωσε, στην Τακτική Γενική Συνέλευση που διεξήχθη την Κυριακή στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Περάν, το δικό του προσωπικό στίγμα για το «ταξίδι» που καλείται να πραγματοποιήσει η μεγαλύτερη ομογενειακή Κοινότητα της Αυστραλίας. 

«Σε αυτό το ταξίδι», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, «σκοπός μου είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στα θέματα που αφορούν την Κοινότητα και όχι στα πρόσωπα. Μαζί σας, με κουράγιο και θέληση, πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δεύτερη και τρίτη γενιά να συμμετάσχει στα κοινά. 

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα φέτος είδα ότι αν ανοίξουμε την πόρτα της Κοινότητας τότε η δεύτερη και τρίτη γενιά θα έρθει κοντά μας. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα: 

Πρώτον, επί 5 μήνες προσπάθησα με άτομα της δεύτερης, κυρίως,  γενιάς να επαναφέρουμε Έλληνες στα τέσσερα καταστήματα στην οδό Λόνσντεϊλ. Θα θυμόσαστε τον Ασιάτη ιδιοκτήτη που έδιωξε όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς αποτύχαμε στην προσπάθεια γιατί ο ιδιοκτήτης ζητούσε τρελά ενοίκια, πάνω από μισό εκατομμύριο. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι κατορθώσαμε να βρούμε άτομα της δεύτερης γενιάς με ενδιαφέρον να επενδύσουν στο κέντρο της πόλης μας.  

Δεύτερον, μέσα σε μια βραδιά συγκεντρώσαμε από ομογενείς επιχειρηματίες το ποσό των $260.000 το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για να βοηθήσουν, αν χρειαστεί, οικονομικά και άνευ όρων τους Έλληνες καταστηματάρχες που θα ενοικίαζαν τα τέσσερα καταστήματα στην οδό Λόνσντεϊλ. 

Τρίτον, αξιόλογοι επιστήμονες με ειδικότητες στον κατασκευαστικό τομέα έχουν βοηθήσει αφιλοκερδώς – η εργασία τους εκτιμάται στις $100.000 – στην εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης για τον 28όροφο Ελληνικό Πύργο. 

Τέταρτον, η υποεπιτροπή που έχει συσταθεί για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο σχολείο του Άλφινγκτον Γκράμαρ αποτελείται από άτομα δεύτερης γενιάς». 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη οι νεότερες γενιές διαφέρουν από την πρώτη καθώς τα ενδιαφέροντα είναι διαφορετικά λόγω των επιδράσεων που έχουν δεχθεί από την ευρύτερη κοινωνία.  

«Αν δε δημιουργήσουμε κάτι που να τους ενδιαφέρει και να τους αγγίζει, κάτι που να τους αντιπροσωπεύει τότε χάσαμε τον αγώνα για την ομαλή μεταβίβαση από την πρώτη γενιά στις επόμενες. Μη νομίζετε ότι οι νέοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε οργανισμούς όπου αντί να επιβραβεύεται η προσπάθειά τους δέχονται επιθέσεις και εμπόδια», τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης κλείνοντας με τη διαπίστωση ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και διάλογο. Η ώρα είναι τώρα». 

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Κοινότητας τον τελευταίο χρόνο το Δ.Σ. διένειμε στα μέλη πεντασέλιδο φυλλάδιο στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι: 

Ελληνικός Πύργος 

Μετά από επίπονες προσπάθειες και με την οικονομική υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης εκπονήθηκε και κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες η οικονομοτεχνική μελέτη για την ανέγερση 28όροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης μας.  

Οι πρώτοι 6 με 8 όροφοι του κτιρίου θα συμπεριλαμβάνουν:

• Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Γλώσσας με αρχειακό υλικό.

• Εκθεσιακό χώρο όπου οι παροικιακοί σύλλογοι ή μεμονωμένα άτομα θα μπορούν να χρησιμοποιούν για διάφορες εκθέσεις.

• Θέατρο

• Αίθουσες και γραφεία συνεδριάσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι παροικιακοί οργανισμοί.

• Τα κεντρικά γραφεία της Κοινότητας.

• Μόνιμη έκθεση στο ισόγειο του κτιρίου με θέμα την ελληνο-αυστραλιανή ιστορία και την επιρροή των Ελλήνων μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία. Τα εκθέματα θα αλλάζουν κατά καιρούς. 

Άλφινγκτον Γκράμαρ 

• Τοποθετήθηκαν νέα μέλη στο Σχολικό Συμβούλιο του Άλφινγκτον Γκράμαρ.

• Εξελέγη υποεπιτροπή για την εκπόνηση νέων σχεδίων αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

• Ανατέθηκε στην αρχιτεκτονική εταιρία Hayball η εκπόνηση των νέων σχεδίων ενώ έχουν γίνει συναντήσεις με το Δήμο του Γιάρα για την αρμονική συνεργασία των δύο πλευρών.

• Στόχος μας παραμένει η αύξηση του αριθμού των μαθητών και η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταστεί ένα από τα καλύτερα σχολεία της πολιτείας. 

RMIT 

• Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία συζητήσεις με το RMIT σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 2 οργανισμών και επίσης για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βικτώρια. Με πρωτοβουλία μας επεστράφη στην Κοινότητα το Ελληνικό Αρχείο του RMIT ενώ από του χρόνου τα Νέα Ελληνικά θα διδάσκονται στο φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το πανεπιστήμιο του RMIT. 

Φεστιβάλ Αντίποδες

• Τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αντίποδες με Πρόεδρο τον Λεωνίδα Βλαχάκη και Γραμματέα την Ανθή Σιδηροπούλου.  
• Στα μέσα του Νοεμβρίου διεξήχθη το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.  
• Κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγιναν συνομιλίες με το Δήμο Μελβούρνης για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και περαιτέρω ανάπτυξης στρατηγικών για την επιτυχή διοργάνωση του Glendi  το 2009. 
• O Αντώνης Τσουρδαλάκης διορίστηκε υπεύθυνος για το συντονισμό των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Glendi που θα διεξαχθεί το 2009..  
• Διορίσθηκε ειδικός υπάλληλος για την ολοκλήρωση δύο σημαντικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το Glendi 2009.  
• Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αντίποδες καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι το Glendi το Μάρτιο του 2009 θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Μελβούρνης.

Τα Σχολεία

• Πετύχαμε να διατηρήσουμε το σαββατιανό σχολείο στο Albert Park Primary, ύστερα από πολυάριθμες συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές, την αποστολή επιστολών σε πολιτειακούς υπουργούς και συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας.  
• Αποστείλαμε επιστολές σε μέλη του Κοινοβουλίου και το Υπουργείο Παιδείας για την υποστήριξη του δίγλωσσου προγράμματος στο Lalor North Primary School.

• Αποφασίσαμε το άνοιγμα νέας σχολικής μονάδας από το 2009 στα βόρεια προάστια.

•  Η προώθηση της ελληνομάθειας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της Κοινότητας

Yποεπιτροπές

• Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της υποεπιτροπής για τις εκκλησίες υπήρξαν τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εκκλησιαστικών επιτροπών στις εκκλησίες της Κοινότητας.

• Η εκκλησιαστική επιτροπή εξετάζει τρόπους καλύτερης λειτουργίας των εκκλησιών.

• Η υποεπιτροπή για θέματα εκπαίδευσης, έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κοινότητα πριν λίγες ημέρες με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Λατρόμπ. 

Ενοικιάσεις 

• Μετά την ενοικίαση του καταστήματος που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Κοινότητας, το 2008 ενοικιάστηκαν ο πρώτος  και ο δεύτερος όροφος του κτιρίου αποφέροντας πρόσθετα εισοδήματα στην Κοινότητα.

• Αυξήθηκαν τα ενοίκια όλων των ακινήτων της Κοινότητας. Σε μερικές περιπτώσεις οι αυξήσεις ήταν άνω του πληθωρισμού προκειμένου τα ενοίκια να προσαρμοστούν στα επίπεδα της αγοράς. 

Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με αναφορά του Προέδρου στον Ελληνικό Πύργο όπου τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του καθώς χαίρει της υποστήριξης της πολιτειακής κυβέρνησης και του Δήμου Μελβούρνης.  

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης, ο πολιτειακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε επιχορήγηση θα είναι μόνο για τον Ελληνικό Πύργο στα πλαίσια της ανάπλασης της οδού Λόνσντεϊλ και της διατήρησης του ελληνικού χρώματος σε αυτή. 

Ο ίδιος, λίγο νωρίτερα, αναφέρθηκε στο σχολείο του Άλφινγκτον Γκράμαρ χαρακτηρίζοντάς το ως «το καμάρι» της Κοινότητας και τονίζοντας ότι το Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.  

Τέλος, αναφορικά με το Φεστιβάλ Αντίποδες ο Πρόεδρος Λεωνίδας Βλαχάκης διαβεβαίωσε τα μέλη ότι το νέο Συμβούλιο προχωρά με γοργούς ρυθμούς προκειμένου το Γλέντι, που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.