Για τρίτη συνεχή χρονιά ο σύλλογος Νομού Μαγνησίας, “Αργοναύτες” της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησε εκδήλωση “Μνήμης Ολοκαυτώματος”, τιμώντας τους Εβραίους που χάθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια, αλλά και εκείνους που με ηρωισμό έσωσαν την συντριπτική πλειονότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Βόλου.

Παρακαταθήκη του πολύτιμου έργου των «Αργοναυτών», χαρακτήρισε την εκδήλωση ο καθηγητής, Ασερ Ματαθίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, ενώ πρόσθεσε ότι “τώρα όλο και περισσότεροι στην Ελληνική Κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία γνωρίζουν πως το να είναι κανείς Έλληνας Εβραίος δεν αποτελεί οξύμωρο σχήμα”.

Ο καθηγητής Ματαθίας, που γεννήθηκε στη διάρκεια της κατοχής σε σπηλιά του όρους Πήλιο, όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του κυνηγημένοι από τους Γερμανούς, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την συνεχή υποστήριξη που παρέχει στην εκδήλωση και παίρνοντας αφορμή  από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα και τις ελπίδες που δημιουργεί στον αμερικανικό λαό, είπε πως η βραδιά συμβολίζει “τη φιλία που μοιραζόμαστε”.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο  γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος και τους σωτήρες των επιζώντων, ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια των Κυπρίων προς τους Εβραίους που είχαν φυλακίσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη νήσο οι Βρετανοί, εμποδίζοντάς τους να μεταβούν στην Παλαιστίνη.

“Η σημερινή συγκυρία (σ.σ. ο πόλεμος στη Γάζα) δεν πρέπει να δημιουργεί ομίχλη για το τι συνέβη τότε. Να μην ξεχνούμε τα παιδιά με το κίτρινο αστέρι στο πέτο που χάθηκαν στα κρεματόρια”  υπογράμμισε, στο χαιρετισμό της, και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά, η οποία ανακοίνωσε ότι η αντίστοιχη εκδήλωση που διοργανώνει για το Ολοκαύτωμα το Γενικό Προξενείο θα πραγματοποιηθεί αργότερα, προκειμένου να συνδυαστεί με την παρουσίαση ειδικής έκδοσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τους Εβραίους της Ελλάδας.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου αρχιγραμματέας της συνόδου, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλός, ο οποίος τόνισε, “αυτό που κάνει μεγάλο τον άνθρωπο δεν είναι ο πλούτος, η φήμη ή η δόξα, τα οποία είναι πρόσκαιρα, αλλά το μεγαλείο του πνεύματος”. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. Στήβεν Μπόμαν, καθηγητής Ιουδαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της συμμετοχής των Εβραίων της Ελλάδας στο πόλεμο του ʼ40, στην Εθνική Αντίσταση και στις εξεγέρσεις που έγιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στο Γκέτο της Βαρσοβίας. Παράλληλα, ο κ. Μπόμαν αποκάλυψε την ύπαρξη εγκυκλίου του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Βενιαμίν, ο οποίος καλούσε όλους τους πιστούς να βοηθήσουν τους διωκόμενους Εβραίους.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Ζουπανιώτης, τόνισε ότι ο εορτασμός παρότι έχει μη πολιτικό χαρακτήρα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, αδελφοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των εθνοτήτων. Ο κ. Ζουπανιώτης μάλιστα, επεσήμανε πως η σύμπτωση της έναρξης της εκεχειρίας στη λωρίδα της Γάζας με την εκδήλωση είναι θεόσταλτο μήνυμα κι ευχήθηκε η εκεχειρία να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Τέλος, κάλεσε κάθε έθνος που προκάλεσε γενοκτονία και εθνοκάθαρση να απολογηθεί δημόσια για τις πράξεις του, παραθέτοντας ως παραδείγματα τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την Τουρκία.

Τιμητικές διακρίσεις απένειμαν στο σύλλογο, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Τζορτζ Ονοράτο και η εκπρόσωπος της βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, δρ. Μαίρη Μαραγκού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.