Στην αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12, που είναι σήμερα, σε 15, με την υποχρέωση τοποθέτησης εκπροσώπων των ομογενών σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε προς «Το Βήμα» ότι θα ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στην αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 15, ώστε οι τρεις επιπλέον έδρες να διατίθενται στους εκπροσώπους των ομογενών. Ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε, με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα υποχρεούνται τα κόμματα να τοποθετούν ομογενείς σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος κατέστησε ακόμη σαφές ότι θα διατηρήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που κατέθεσε πριν από τις ευρωεκλογές στη Βουλή και το οποίο, όπως υποστηρίζει, ακολουθεί τις επιταγές του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος.

Έτσι, δικαίωμα ψήφου θα παρέχεται σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια και στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογές δεν θα διενεργούνται συγχρόνως σε όλα τα κράτη που θα ψηφίζουν Έλληνες αλλά, αντιθέτως, θα πραγματοποιείται ταυτόχρονη καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι ομογενείς θα ψηφίζουν συνδυασμούς κομμάτων και συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, ενώ κάθε ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά μεταξύ των υποψηφίων τρεις τουλάχιστον οι οποίοι αποδεδειγμένα κατοικούν στο εξωτερικό επί μία δεκαετία πριν από την ανακήρυξη και έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κατά τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.

Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ή για τη σύσταση ειδικών εκλογικών περιφερειών εξωτερικού. Το σκεπτικό, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος προς «Το Βήμα», είναι ότι η επιστολική ψήφος δεν διασφαλίζει, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές όπου διαμένουν Έλληνες, τη μυστικότητα και εγκυρότητα της ψηφοφορίας.

Ταυτοχρόνως, εκσυγχρονίζεται η διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη διαβίβαση των τηλεγραφημάτων από τις νομαρχίες στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων, γεγονός που θα επιτρέπει δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης να υπάρχει πλήρης αποτύπωση των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων.