Σίγουρα δεν πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο κάποιος να έχει γεννηθεί και να έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, να ξενιτευτεί λόγω γάμου, και στη χώρα όπου πήγε μετανάστης να γίνει υπουργός.Στην προκειμένη περίπτωση, ο λόγος για τον Κώστα Βατσκαλή.

Σήμερα, ο κ. Βατσκαλής δεν είναι απλώς υπουργός. Είναι υπερυπουργός στη Βόρεια Επικράτεια, έχοντας τα Υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας. Ουσιαστικά, δηλαδή, εξελίχθηκε σε υπερυπουργό της τοπικής κυβέρνησης και καθώς στις πρόσφατες εκλογές διατήρησε την έδρα του με ποσοστό άνω του 64%.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957 από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Πυρσογιάννη των Ιωαννίνων. Ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και πήγε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, για να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της. Ωστόσο, ο Κώστας Βατσκαλής μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου έζησε ως το 1983. Τότε παντρεύτηκε μια Αυστραλή και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει για χάρη της στην Αυστραλία.

Πρώτος σταθμός ήταν το Perth, όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο δημόσια υγεία. Το 1988 πέθανε η πρώτη του γυναίκα και έναν χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε, πάλι Αυστραλή, την Μάργκαρετ. Εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και λίγο αργότερα στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας.

Εκεί ο ομογενής, ο οποίος από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την πολιτική, είχε διοριστεί διευθυντής στη διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας. Το 1986 ήταν υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος στο Περθ και στο Ντάργουϊν, όπου εγκαταστάθηκε και φρόντισε να ιδρύσει Ελληνόφωνο τμήμα του Εργατικού κόμματος. Ο ίδιος εργάστηκε και ως δάσκαλος ελληνικών, ενώ αργότερα, ως υπουργός συνέβαλε για τη δημιουργία τμήματος ελληνικών στο Ντάργουϊν, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και πάντα εργάζεται για το καλό της ομογένειας.

Στο Ντάργουϊν, λοιπόν, το 2001 θέτει υποψηφιότητα στην έδρα Κασουαρίνα, την οποία κατείχε το αντίπαλο Φιλελεύθερο κόμμα επί 27 χρόνια και την κερδίζει με το 55% των ψήφων. Στις εκλογές του 2005 το ποσοστό έφτασε στο 68.5% και το 2008 “έπεσε” στο 64%.