Ένα νέο είδος, γενετικά τροποποιημένου, καλαμποκιού το οποίο περιέχει τρεις βιταμίνες δημιουργήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έλληνα, Παύλο Χρήστου, καθηγητή του ισπανικού πανεπιστημίου της Λέιδα, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, PNAS.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε φυτό έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην παράγει μόνο μια βιταμίνη, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα προσφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της διατροφής των πληθυσμών φτωχών κρατών, που δεν διατρέφονται ισορροπημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαιτέρως αισιόδοξη πρόβλεψη της ομάδας του δρ. Χρήστου οφείλεται στο γεγονός πώς η κατανάλωση 100-200 γραμμαρίων του εν λόγω καλαμποκιού θα προσφέρει στον οργανισμό σχεδόν όλη την αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης και φολικού οξέος αλλά και περίπου το 20% της βιταμίνης C.

Οι πρώτες δοκιμές του νέου φυτού σε γεωργικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2010 στις ΗΠΑ, ενώ αργότερα το νέο καλαμπόκι θα δοκιμαστεί και στην Αφρική. Στο μεταξύ θα έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα διατροφής σε ζώα προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του νέου προϊόντος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης