Περισσότερα από 120 άτομα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την περασμένη εβδομάδα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις που παρουσιάστηκαν φέτος στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, με το γνωστό πανεπιστημιακό και συγγραφέα Δρ Γιώργο Βασιλακόπουλο.
Θέμα της διάλεξής του ήταν οι φιλοσοφικές θεωρίες και η μεταξύ τους σχέση του Πλάτωνα και του σύγχρονου στοχαστή Κομνηνού Καστοριάδη. Επίκεντρο της διάλεξης ήταν η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα με την οποία παρουσιάζει τη θεωρία των ιδεών του και τα σταυροδρόμια του λαβύρινθου του Καστοριάδη, όπου κυριαρχεί η έννοια της αυτονομίας και η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας.
Με απλό, καθαρό και πλήρως κατανοητό λόγο ο Δρ Βασιλακόπουλος εμβάθυνε στις θεωρίες των δύο φιλοσόφων διατηρώντας το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού καθόλη τη διάρκεια της διάλεξης. Τον Δρ Βασιλακόπουλο παρουσίασε ο συντονιστής εκπαίδευσης της Κοινότητας και μέλος του Δ.Σ. κ. Θόδωρος Μάρκος, επισημαίνοντας τη συμβολή του στους αγώνες της παροικίας, την προσφορά του στην Κοινότητα και τα επιτεύγματά του στον ακαδημαϊκό χώρο, κάνοντας αναφορά και στη σημαντικό συγγραφικό του έργο. Ο κ. Μάρκος ευχαρίστησε επίσης και τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής των σεμιναρίων που εργάζονται ακούραστα και εθελοντικά για τη διοργάνωση των Σεμιναρίων, που προσφέρονται για Τρίτη συνεχή χρονιά από την Κοινότητα.
Μετά το πέρας της διάλεξης ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Τα σεμινάρια συνεχίζονται την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαϊου, με τη διάλεξη του κ. Γιάννη Κωσταράκη με θέμα την ιστορία της μουσικής και του χορού. Με τη διάλεξη αυτή, που θα δοθεί στις 7.00μμ στο Kelvin Club, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των Σεμιναρίων για το 2013.
Στις 6 Ιουνίου αρχίζει η δεύτερη σειρά των Σεμιναρίων με την διάλεξη του καθηγητή Roger Scott με θέμα τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Κύριο χαρακτηριστικό των σεμιναρίων είναι το γεγονός ότι οι διαλέξεις παρουσιάζονται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ειδικούς σε διάφορους τομείς και πολλές φορές όσοι τις παρακολουθούν είναι από τους πρώτους που ενημερώνονται για το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης