Την αισιοδοξία του για αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος εξέφρασε, με επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο συντονιστής Σ.Α.Ε. περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα προσβλέπει στην αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν αγνόησε την ιστορία και πυροδότησε τις αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής του Σ.Α.Ε. στις ΗΠΑ  αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στην παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης, στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., καθώς και στο ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Σπυρόπουλου έχει ως εξής:

Οι Αμερικανοί Ελληνικής προέλευσης και ειδικότερα το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. σας συγχαίρουμε με την ευκαιρία της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων σας ως 44ου προέδρου της σπουδαίας αυτής χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρακολουθήσαμε την εμπνευσμένη εναρκτήρια ομιλία σας με ανανεωμένη την ελπίδα για το έθνος μας και ενισχυμένη την απόφαση για τον πρωτεύοντα ρόλο που οι Η.Π.Α. πρέπει να διαδραματίσουν διεθνώς αναζητώντας δίκαιες λύσεις στην αντιμετώπιση των αντιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήσαμε με θαυμασμό τις θετικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει η εκλογή σας και οι λόγοι σας τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη. Αισθανθήκαμε υπερηφάνεια και χαρά για επαινετικά σχόλια για το νέο μας πρόεδρο από πηγές που δεν το περιμέναμε. Είναι φανερό ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει τη νέα ηγεσία με θαυμασμό και ελπίδα.

Συνεπώς, ακόμη και στις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων σας, καθώς εξετάζετε τα διεθνή θέματα, ως Αμερικανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής, επιθυμούμε να φέρουμε στην προσοχή σας μία σειρά θεμάτων της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα οποία μας ενδιαφέρουν ως κοινότητα:

Η Κύπρος παραμένει στην κατοχή των Τουρκικών στρατευμάτων και Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα κατ’ επανάληψη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Την ίδια στιγμή, βασικά θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται στις περιπτώσεις του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και στην απαγόρευση λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική κατά τις προηγούμενες και κυρίως πρόσφατες κυβερνήσεις αγνόησε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία και έσπευσε –αγνοώντας την ιστορία- να αψηφήσει τις Ελληνικές ειρηνικές προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών της με την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ. Η Αμερικανική κυβέρνηση, ενεργώντας μονομερώς και σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές χώρες επισήμως αναγνώρισε τη νέα ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., θέμα που αποτελεί τη βάση του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριε Πρόεδρε,

ως Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προσβλέπουμε στην αναθεώρηση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνησή σας καθώς στο παρελθόν έχει επιδείξει άγνοια της ιστορίας και πυροδότησε εστίες αντιθέσεων στα Βαλκάνια συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσβλέποντας σε νέα ξεκινήματα τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της αλήθειας και της κατανόησης, παραμένω δικός σας με σεβασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης