Την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία ώστε να αντιληφθεί πως λύση του κυπριακού δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς την πλήρη και εποικοδομητική της συνεργασία για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία, και χωρίς την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, ζητούν με επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, περισσότερα από 50 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τους συμπροέδρους της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Κάρολιν Μαλόνι και Κώστα Μπιλιράκη.
Στην επιστολή που εστάλη στις 5 Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κύπριους και πρώτα και κύρια να υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Μπορεί να επιτευχθεί αν οι Κύπριοι διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία».
Η επιστολή υπογραμμίζει ότι «το κλειδί για επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της επανένωσης της νήσου παραμένει στην Αγκυρα. Η Τουρκία πρέπει να παραχωρήσει στον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας την αναγκαία ελευθερία να διαπραγματευτεί τη λύση εντός τους υπάρχοντος πλαισίου και να διευκολύνει τη λύση με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη νήσο».
Οι βουλευτές χαιρετίζουν τις αναφορές του προέδρου Ομπάμα, στην ομιλία που έκανε την Ανοιξη στην Αγκυρα, και αναφέρουν ότι η απουσία λύσης στο κυπριακό «συνεχίζει να αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και εμποδίζει τους ευρωπαϊκούς οραματισμούς της Τουρκίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα πρέπει να αναμένεται να συμφωνήσει στην ένταξη της Τουρκίας, όταν έδαφός της κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα».
Στην επιστολή καλωσορίζονται οι προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και του τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τονίζεται ότι «μόνο μία καλά προετοιμασμένη και αμοιβαίως συμφωνημένη διευθέτηση, βασισμένη στις παγκόσμιες αρχές του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες ιδρύθηκε η Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν μία δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση».
Προσδιορίζονται επίσης οι παράμετροι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα βασίζεται σε μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, αποτελούμενη από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., μία λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των όλων των Κυπρίων».
Στους 55 βουλευτές που υπογράφουν, συμπεριλαμβάνονται, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Χάουαρντ Μπέρμαν και η επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην ίδια επιτροπή, Ιλιάνα Λετίνεν Ρος και όλοι οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές.
(πληροφορίες στο www.greeknewsonline.com)