Έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και τεχνουργημάτων ιθαγενών της Αυστραλίας που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έκανε ο διακεκριμένος ιθαγενής ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Δρ Γκάρι Φόλεϊ, σε διάλεξη που έδωσε στα εγκαίνια της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σε μια επιτυχημένη εκδήλωση, την Πέμπτη το βράδυ, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, ο Δρ Φόλεϊ αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες της Αυστραλίας, καθώς και στην υποστήριξη που είχε από την Κοινότητά μας στην εκστρατεία του για την επιστροφή τεχνουργημάτων των ιθαγενών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης επιδεικνύει φωτογραφίες από το αντίγραφο των Μαρμάρων του Παρθενώνα που θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Σεμιναρίων Δρ Νίκος Ντάλλας, αναφέρθηκε στο φετινό πρόγραμμα διαλέξεων, το οποίο όπως είπε, περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, ένας αριθμός των οποίων προέρχονται από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας.

«Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τα σεμινάρια με ενδιαφέρουσα θεματολογία, παρουσιάζοντας και ομιλητές από όλη την Αυστραλία,» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα Ελληνικά, υιοθετώντας την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», στην οποία συμμετέχει και η Κοινότητα. Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η παρουσία του Δρ Γκάρι Φόλεϊ στην Κοινότητα καθώς και το θέμα της διάλεξής του, τόνισε ότι σύντομα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου. «Εμείς θα φέρουμε τα Μάρμαρα στην Κοινότητα,» είπε χαριτολογώντας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης

Παρουσιάζοντας τον Δρ Φόλεϊ στο κοινό, ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τους αγώνες του για τα δικαιώματα των Αμπορίτζινις, στην προσωπικότητά του και στην προσωπική φιλία τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη γνωριμία τους και στο γεγονός ότι ο Δρ Φόλεϊ υπήρξε μαθητής του στο πανεπιστήμιο όταν εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάλεξή του Δρ Φόλει μίλησε για την πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες και στην υποστήριξη που είχε από τους Έλληνες της Αυστραλίας και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στον αγώνα του για την επιστροφή τεχνουργημάτων των ιθαγενών της Αυστραλίας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φιλοξενία των Ελλήνων.

Μερική άποψη του κοινού που παρακολούθησε τη διάλεξη

Στάθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στους ιθαγενείς τα τεχνουργήματα αυτά, αλλά και σε περιστατικό με μοναδικά χαρακτικά σε φλοιό δέντρου από ιθαγενείς της Πολιτείας της Βικτώριας, που εντοπίσθηκαν να είναι πεταμένα εδώ και 150 χρόνια σε ένα ντουλάπι του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Δρ Γκάρι Φόλεϊ ενώ παρουσιάζει τη διάλεξή του

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ονομάζονται και «Ελγίνεια Μάρμαρα». «Είναι πρωτάκουστο να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα,» είπε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης