Επανάσταση στην οδοντιατρική φαίνεται πως θα φέρει η απομόνωση ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αδαμαντίνης. Το επίτευγμα ανήκει στην ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή, Θύμιο Μητσιάδη.

Το γονίδιο με την ονομασία Tbx1 ανακαλύφθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, και σχετίζεται με δυσλειτουργίες που αποτελούν συμπτώματα του λεγόμενου «συνδρόμου ΝτιΤζορτζ», το οποίο προκαλεί, μεταξύ άλλων, προβλήματα με την αδαμαντίνη στα δόντια.

Η ομάδα του Δρ. Μητσιάδη έδειξε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην τροποποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου και στα ελαττώματα της αδαμαντίνης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή , η μελέτη της ομάδας του υπερτερεί μια αντίστοιχης μελέτης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον η οποία είχε αποδείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ένα άλλο γονίδιο και την παραγωγή αδαμαντίνης.

Ο κ. Μητσιάδης δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η κατανόηση του γενετικού κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη των δοντιών, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η μεγάλη πρόκληση πρόσθεσε, είναι η μελλοντική χρήση οδοντικών βλαστικών κυττάρων για την ανάπτυξη νέας αδαμαντίνης.