Ελπίδα στους πάσχοντες από πάρκινσον δίνει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Μιγκέλ Νικολέλης ο οποίος ανακάλυψε μια συσκευή ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού, που βοήθησε πειραματόζωα με ασθένεια πάρκινσον να κινηθούν ευκολότερα.
Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης νευροεπιστήμονα η νέα τεχνική θα μπορεί να συνδυαστεί με τη χορήγηση πολύ μικρότερων δόσεων φαρμάκων, επομένως θα έχει λιγότερες παρενέργειες στον οργανισμό.
Η ερευνητική ομάδα του δρ. Νικολέλη δοκίμασε τη συσκευή σε ποντικούς και αρουραίους. Όταν η νέα τεχνική δοκιμάστηκε χωρίς τη βοήθεια άλλου φαρμάκου τα πειραματόζωα ήταν κατά 26 φορές πιο κινητικά, ενώ σε συνδυασμό με το ειδικό για την αντιμετώπιση της ασθένειας φάρμακο L-dopa, μόνο δύο δόσεις ήταν αρκετές για να παράγουν κίνηση. Σήμερα χρειάζονται πέντε ολόκληρες δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου προκειμένου να παραχθεί η οποιαδήποτε κίνηση από τον ασθενή.
Οι ερευνητές αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο πειράματα σε πιθήκους, ενώ από το 2010 σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική και σε ανθρώπους.