Τα πρώτα ελληνικά διδασκαλεία δημιουργήθηκαν πρόσφατα σε δύο περιοχές της Β. Ηπείρου, τη Νίβιτσα και την Άρτα Αυλώνος. Μετά από πρωτοβουλία και συνεχείς προσπάθειες της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου» διευθυντής αλβανικού σχολείου στη Νίβιτσα έδωσε άδεια προκειμένου να πραγματοποιούνται σε αίθουσα του σχολείου μαθήματα στα ελληνικά! Ωστόσο μετά από παρέμβαση Αλβανού επιθεωρητή εκπαίδευσης απαγορεύθηκε η χρήση του αλβανικού σχολείου από το ελληνικό διδασκαλείο με αποτέλεσμα τα μαθήματα να διενεργούνται προσωρινά στο σπίτι της δασκάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχει βρεθεί ήδη κτίριο στη Νίβιτσα στο οποίο πιθανότατα θα στεγαστεί στο μέλλον το ελληνικό διδασκαλείο.

Το δεύτερο ελληνικό διδασκαλείο δημιουργήθηκε στην Άρτα του Αυλώνα και στεγάζεται σε μικρή οικία που ανήκει στην εκκλησία. Τα δύο διδασκαλεία διαθέτουν μόνο δύο τάξεις (πρώτη και δευτέρα δημοτικού), λειτουργούν από τις αρχές Ιανουαρίου και στα μαθήματα συμμετέχουν περίπου 50 μαθητές ηλικίας μέχρι δέκα ετών.

Η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου» καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμη ελληνικό διδασκαλείο στην Σελινίτσα που κατοικείται ως επί το πλείστον από Ελληνόφωνους και στην οποία παλαιότερα υπήρχε ελληνικό σχολείο το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί αφού δεν υπήρχαν δάσκαλοι. Όπως διευκρίνισε στη zougla.gr ο πρόεδρος της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου», Δημήτρης Περδίκης, στη Σελινίτσα έχει ήδη βρεθεί κτίριο ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποιος δάσκαλος.