Έκκληση προκειμένου να μην καταργηθεί το τμήμα νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας απηύθυνε η δρ. Κυριακή Φραντζή, μέλος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος ελληνικών του πανεπιστημίου.

Η απόφαση για κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος ελήφθη από τον κοσμήτορα της Σχολής Πολυεπιστημονικών Σπουδών, ο οποίος και ανακοίνωσε πως διακόπτονται οι εγγραφές νέων φοιτητών από το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την τριετή συμφωνία του πανεπιστημίου με την ελληνική ομογένεια η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2008 και προέβλεπε να διδάσκονται τα ελληνικά μέχρις ότου πάψει να υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές.

Αναλυτικά η επιστολή – έκκληση της δρ. Φραντζή

Σχετικά με το πρόγραμμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταφέρω τις παρακάτω πληροφορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους τελευταίους (σημερινούς) καταλόγους εγγραφών, κατά το α’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2009, τα μαθήματα του Τμήματος παρακολουθούν 83 φοιτητές, 39 από τους οποίους είναι γραμμένοι στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας. Το πρόγραμμα προσφέρει επιπλέον ένα μάθημα γενικής παιδείας σχετικό με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην αγγλική γλώσσα, το οποίο παρακολουθούν 142 επιπλέον φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου.

Οι αριθμοί αυτοί, οι οποίοι διατηρήθηκαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (αναδιάρθρωση της δομής του συνολικού προγράμματος του Πανεπιστημίου, πτώση των ελληνικών σπουδών στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια διεθνώς, ιδιαίτερα στην Αυστραλία), κρίνονται, ωστόσο, χαμηλοί και οικονομικά ασύμφοροι από τις αρχές του πανεπιστημίου, όταν συγκρίνονται με τα πολυάριθμα τμήματα των ασιατικών, καθώς και των ευρωπαϊκών γλωσσών, όπως τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά, με διεθνές κύρος. Για το λόγο αυτό εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν τις εγγραφές φοιτητών κατά το 2010. Η λύση αυτή θα πλήξει συνολικά τις ελληνικές σπουδές στην περιοχή. Εξίσου ασύμφορη θα είναι η απορρόφηση των φοιτητών από κοντινά ελληνικά Τμήματα, που προωθείται ως λύση εκ του προχείρου, αφού δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών και η ανάπτυξη ερευνητικών και άλλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της ελληνικής και αυστραλιανής κοινότητας είναι βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων της Αυστραλίας. Η επιπλέον στελέχωση των Τμημάτων με προσωπικό με άρτια γνώση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, καθώς και η διατήρηση των τμημάτων προχωρημένων της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητοι παράγοντες για να συνεχίσουν να προσφέρουν σπουδές με ελληνικό περιεχόμενο έως και το μεταπτυχιακό επίπεδο, κάτω από τις ισχυρές συνθήκες ανταγωνισμού και αφομοίωσης που δημιουργεί η παντοδυναμία της αγγλικής γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας δεν είναι οριστικά χαμένη, όπως παρουσιάζεται στον Τύπο, και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, παθητικότητα και μοιρολατρία. Οι ανά τον κόσμο ελληνιστές, οι ελληνιστές της Αυστραλίας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και οι Έλληνες πανεπιστημιακοί καλούνται να λάβουν άμεσα θέση στο θέμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης