Οι Πανηπειρωτικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, Αμερικής, Ευρώπης και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ήπειρωτών Εξωτερικού και η Πανηπειρωτική Oμοσπονδία Ευρώπης κατήγγειλαν την αλβανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, που άσκησε δίωξη κατά του Βασίλη Μπολάνου, δημάρχου της Χειμάρρας Βορείου Ηπείρου, επειδή κατέβασε τις πινακίδες από τους δρόμους της περιοχής, που δεν ήταν γραμμένες στην ελληνική όπως και στην αλβανική γλώσσα, εφόσον η περιοχή κατοικείται στην πλειοψηφία από Έλληνες.   

Οι δημόσιοι κατήγοροι υπέβαλαν κατηγορίες στις 28 Μαΐου εναντίον του Μπολάνου για κατάχρηση εξουσίας, επειδή το Δεκέμβριο αφήρεσε τις πινακίδες, λόγω του ότι δεν ήταν δίγλωσσες. Ο κ. Μπολάνος, που είναι επίσης Πρόεδρος της “Ομόνοιας”, της οργάνωσης  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα της χώρας, δήλωσε ότι κατέβασε τις πινακίδες, διότι έπρεπε να ήταν γραμμένες στην ελληνική γλώσσα όπως και στην αλβανική.  

 «Η δίωξη του Βασίλη Μπολάνου, τώρα που εξελέγη πρόεδρος της Ομόνοιας, για πράξεις που έλαβαν χώρα πέρυσι, είναι μία κατάφορη προσπάθεια να τον εκφοβίσουν, για να μη διαμαρτύρεται για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών της Χειμάρρας από τις αλβανικές αρχές», δήλωσε ο Δημήτρης Βάρνας, πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Όμοσπονδίας Αυστραλίας. 

 «Οι σαθρές κατηγορίες κατά του δημάρχου δε στέκουν για μία χώρα που θέλει να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση,» δήλωσε ο Χρυσόστομος Δήμου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης. Επεσήμανε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης, εκτός της Αλβανίας, έχουν υπογράψει το συμφωνητικό του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το οποίο πρέπει να αναρτήσουν δίγλωσσες πινακίδες σε περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένες εθνικές μειονότητες.  

 «Η Αλβανία έχει υποσχεθεί από το 1991 να υπογράψει την συμφωνία αλλά δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα, πράγμα που αποδεικνύει καθαρά ότι η Αλβανία αρνείται να παραχωρήσει  δικαιώματα, τα οποία είναι κοινά σε όλες τις δημοκρατικές χώρες», είπε ο συγγραφέας, Νικόλαος Γκατζογιάννης, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, το οποίο αντιπροσωπεύει τις ηπειρωτικές οργανώσεις όλου του κόσμου.  

«Η ίδια η Πολιτειακή Επιτροπή για τις Μειονότητες της αλβανικής κυβέρνησης συμβούλευσε τον Πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά αυτός αρνήθηκε να το πράξει», σύμφωνα με τον Κώστα Καλυμνιό, γραμματέα της  Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας. 
 

 Ο κ. Μπερίσα ήταν πρόεδρος της Αλβανίας το 1994, όταν διέταξε την σύλληψη των πέντε ηγετών της «Ομόνοιας» με ψευδείς κατηγορίες για κατασκοπία. Αυτοί καταδικάστηκαν για μακροχρόνιες περιόδους φυλάκισης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 10 μήνες, κατόπιν διεθνούς κατακραυγής για την αδικία.  

Οι ασταμάτητες προσπάθειες του κ. Μπερίσα να καταδιώξει τους ηγέτες της «Ομόνοιας» με ολοφάνερα ψευδείς κατηγορίες, τελικά υποβάθμισε τη διεθνή θέση του, ιδιαιτέρως στην Ουάσιγκτον και έπεσε από την εξουσία το 1997. Αργότερα, μετρίασε την πολιτική του, δηλώνοντας ότι οι μειονότητες της Αλβανίας είναι ένα κεφάλαιο για τη χώρα και έτσι το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές του 2005 και επέστρεψε στην εξουσία.  

 «Η προσπάθεια να καταδιώξει τον Μπολάνο με πλαστές κατηγορίες, καθώς και την άρνησή του να υπογράψει την συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι ο Μπερίσα δεν έμαθε κάτι από τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε ο Κώστας Καλυμνιός. 

 «Η Ουάσιγκτον, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν τους και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το μάθουν», δήλωσε ο Νίκος Γκατζογιάννης. 

 Ο Δημήτρης Βάρνας, πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας είπε ότι όλες οι μεγάλες ηπειρωτικές οργανώσεις έστειλαν μηνύματα υποστήριξης στον κ. Μπολάνο και συντονίζουν το έργο τους να αντιστρέψουν την αδικία εις βάρος του.  

 Ο Κώστας Καλυμνιός είπε ότι οι ηπειρώτες ηγέτες θα συναντηθούν στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, από τις 24 ως τις 27 Ιουνίου για να χαράξουν μία κοινή στρατηγική για την υπόθεση Μπολάνου.