Η πολιτική οικονομία της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει αυτή την Πέμπτη, ο Ντέηβιντ Γκάρλαντ, υποψήφιος διδάκτορας Αρχαιολογίας, Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ως γνωστό, η ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 305 π.Χ. έως το 30 π.Χ. Με έδρα τη νέα πρωτεύουσά τους Αλεξάνδρεια, οι Πτολεμαίοι είχαν τους τεράστιους πόρους της Αιγύπτου στη διάθεσή τους, και όχι μόνο κληρονόμησαν ένα αρχαίο σύστημα διοίκησης με το οποίο ήλεγχαν τους πόρους αυτούς, αλλά προσπάθησαν να προσαρμόσουν και να αναδιοργανώσουν το γραφειοκρατικό αυτό σύστημα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάλεξη αυτή θα ασχοληθεί κυρίως με τις καινοτομίες που εφάρμοσε ο Πτολεμαίος Β’ ο Φιλάδελφος (κυβέρνησε στην περίοδο 283-246 π.Χ.), ο οποίος καθιέρωσε την ελληνική ως γλώσσα της διοίκησής του και προώθησε στοιχεία της αρχαίας ελληνικής οικονομικής ζωής στην Αίγυπτο, όπως το νόμισμα, καλλιέργειες και μεθόδους της φορολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στη χρήση των οικονομικών πόρων ως πολιτικό εργαλείο των Πτολεμαίων βασιλέων, τόσο για τις εξωτερικές τους σχέσεις όσο και για τον εσωτερικό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντέηβιντ Γκάρλαντ είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαιολογίας, Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Mόνας. Στη διατριβή του προσπαθεί να εξηγήσει τους στόχους και τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών των πρώτων Πτολεμαίων βασιλέων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών δομών των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών κόσμων, ενώ τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι κλασσικές γλώσσες, η λογοτεχνία και η φιλοσοφία.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Ενωσης Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth St., Melbourne), την Πέμπτη 26 Ιουνίου, στις 7.00μμ.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρουσα ήταν και η διάλεξη που έδωσε την περασμένη Πέμπτη η Δρ Ευφροσύνη Δεληγιάννη, με θέμα «Η Ρατσιστική Ομιλία στον Ελληνικό Δημόσιο Λόγο: H Διαιώνιση μιας Ρατσιστικής Ιδεολογίας». Η Δρ Δεληγιάννη επιχείρησε να καταδείξει τα ρατσιστικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, όπως είναι η ξενοφοβία, οι οποίες έχουν παρεισφρήσει στον ελληνικό δημόσιο λόγο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ανταπόκριση: Χαράλαμπος Πετράκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης