Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε 22 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βούλας και τις τρεις συνοδούς τους που επισκέπτονται τη Μελβούρνη στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Κολλέγιο Alphington Grammar.
Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο, την Τρίτη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας υποδέχθηκαν τα παιδιά και τους παρέθεσαν γεύμα στο εστιατόριο «Μελίνα», ενώ τους έδωσαν και αναμνηστικά δώρα.
Κατενθουσιασμένα και χαρούμενα αυτά για τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια την πόλη της Μελβούρνης, την πολυπολιτισμική κοινωνία της, την εντυπωσιακή πολεοδομία της και τους «υπέροχους ανθρώπους που γνώρισαν».
“Ολοι οι άνθρωποι είναι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια,» έλεγαν.
Τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς καλοσώρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες της Κοινότητας και στη σημασία που δίνει στην εκπαίδευση. Ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης και ιδιαίτερα την κ. Χριστίνα Δεσποτέρη, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία της Κοινότητας, για το πώς ιδρύθηκε από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στη Μελβούρνη 120 χρόνια πριν, και γενικά για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία.
Με τη σειρά του ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου κ. Γιώργος Μενίδης ενημέρωσε τους μαθητές για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας και για το πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Κουκουβιτάκης και ο διευθυντής του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας κ. Μάνος Τζιμπραγός αναφέρθηκαν αντίστοιχα στο Alphington Grammar και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας.
Τους μαθητές χαιρέτησαν επίσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σικαβίτσας και Δρ Νίκος Ντάλλας, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ο μαθητής Γιάννης Στεργιόπουλος ευχαρίστησε εκ μέρους των μαθητών την Κοινότητα, εντυπωσιάζοντας όλους με την ομιλία του και την ευφράδεια του λόγου του.
«Ταξίδι ζωής για τα παιδιά»
«Τα παιδιά το περίμεναν πώς και πώς αυτό το ταξίδι – πόσο καιρό ετοιμάζονταν!» λέει η διεθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας κ. Μαρία Κασκαντάμη, η οποία συνοδεύει μαζί με δύο άλλες εκπαιδευτικούς τους μαθητές στη Μελβούρνη.
«Πιστεύω ότι είναι ένα ταξίδι ζωής για τα παιδιά γιατί τους δίνετε η ευκαιρία να έρθουν σε μια τόσο μακρυνή χώρα, αλλά και γιατί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού εδώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι εδώ στην άκρη του κόσμου υπάρχουν Ελληνες που μας περιμένουν να μας φιλοξενήσουν και να μας δείξουν την αγάπη τους.»
Μιλώντας για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων και για το πρόγραμμα της επίσκεψης λέει:
«Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων ξεκίνησε από την κ. Δεσποτέρη, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας έκανε τη σχετική πρόταση. Ετσι ξεκινήσαμε μια ηλεκτρονική επικοινωνία με το σχολείο εδώ.
»Πράγματι τα προηγούμενα τρία χρόνια δουλέψαμε ηλεκτρονικά. Εχουμε φτιάξει ένα blog στο οποίο ανεβαίνουν οι εργασίες των μαθητών και των δύο σχολείων. Έχουμε μια σημαντική συνεργασία με την κ. Τούλα Τρεζάκη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ελληνικά στο Alphington Grammar και με τη διευθύντρια του Κολλεγίου Δρ Βίβιαν Νίκου.
»Πέρσι μας επισκέφθηκαν μαθητές από το Alphington Grammar και τους φιλοξενήσαμε και μας προσκάλεσαν να έρθουμε κι εμείς στη Μελβούρνη. Γνωρίστηκαν από κοντά τα παιδιά μας και στη συνέχεια, μέσα από μεγάλες προσπάθειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες στην Ελλάδα, τα καταφέραμε να έρθουμε. Για την οργάνωση του ταξιδιού έχεθ συνεργαστεί η κ. Χριστίνα Δεσποτέρη με τη Δρ Βίβιαν Νίκου. Ξέρω ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
»Όσον αφορά στο πρόγραμμά μας, είναι πολύ πλούσιο, συνδυάζοντας και τα αξιοθέατα της πόλης, και τη φύση και την επαφή με τους μαθητές του σχολείου και τους Ελληνες εδώ.
»Τα παιδιά θα επισκεφθούν το Alphington Grammar και θα παρακολουθήσουν διάφορα μαθήματα. Θα κάνουμε επίσης και μια δράση με το Ελληνικό τμήμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Ηρθαμε το Μάρτιο μήνα για να είμαστε εδώ στο πλαίσιο της καμπάνιας και να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε σε συνεργασία με το Alphington Grammar.
»Κατά την παραμονή εδώ, τα παιδιά θα συναντηθούν και με διάφορους εθνοτοπικούς συλλόγους και θα έχουν έτσι και μια σύνδεση με άτομα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα.»
Η κ. Κασκαντάμη ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτού σημαντικού ταξιδιού για τα παιδιά: Τη διευθύντρα του Alphington Grammar Δρ Βίβιαν Νίκου και τους συνεργάτες της στο κολλέγιο, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παπαστεργιάδη και τα μέλη του Διοικητικού Συβουλίου, την κ. Χρ. Δεσποτέρη, τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους ομογενείς πολιτικούς που υποδέχθηκαν τα παιδιά στην πολιτειακή Βουλή και την εταιρεία Tullamarine Bus Lines που είναι υπεύθυνη για τις μετακινήσεις των παιδιών.
Κατενθουσιασμένα από τη Μελβούρνη
Κατενθουσιασμένα ήταν όλα τα παιδιά από το ταξίδι τους, την πόλη της Μελβούρνης και τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε:
Γιάννης: Θαυμάσια πόλη η Μελβούρνη! Μας έκανε εντύπωση το υπέροχο κομβικό σύστημα που έχει. Τα κτήρια, το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλα, δεν έχουμε τέτοια στην Ελλάδα. Πολύ ωραίοι οι άνθρωποι, πολύ ζεστοί, μας υποδέχθηκαν θερμά… έχουμε δει πολλές κουλτούρες από πολλές χώρες. Ελληνες πολλούς, οι οποίοι μας μιλούν στα Ελληνικά και έχουν κρατήσει τις ρίζες τους…και το ξενοδοχείο ωραίο που μένουμε. Γενικά οι εντυπώσεις μας μέχρι τώρα είναι θετικότατες.
Νίκος: Μου αρέσει πάρα πολύ η Μελβούρνη. Καμμια σχέση με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα σήμερα και το κλίμα είναι πολύ ωραίο και δεν έχει καθόλου υγρασία από ότι καταλαβαίνω.Τα κτήρια μεγαλοπρεπή και θαυμάσια. Οι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια.
Κυβέλη: Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Τα λατρεύω! Η Αυστραλία ήταν όνειρο ζωής για μένα. Εχω συγγενείς στο Σίδνεϊ και μου είχαν πει πόσο ωραίες πόλεις είναι το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, για τούτο ήθελα πάρα πολύ να έρθω. Γενικά ό,τι έχουμε δει είναι πάρα πολύ όμορφο και διαφορετικό από την Αθήνα. Μας έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα η υποδοχή και η φιλοξενία σας.
Μαρισία: Είναι κάτι το τέλειο, γιατί ήρθαμε στο άλλο ημισφαίριο για να γνωρίσουμε τοους μαθητές του Αλπηινγτον. Η Μελβούρνη είναι τελείως διαφορετική από την Αθήνα… Αλλος κόσμος στην κυριολεξία!
Χριστίνα: Είμαστε ενθουσιασμένοι όλοι με το ταξίδι. Το συζητούσαμε εδώ κι ένα χρόνο και έγινε πραγματικότητα. Ευχόμαστε να περάσουμε όμορφα.
Δημήτρης: Είμαι εντυπωσιασμένος από την Μελβούρνη, αν και το ταξίδι ήταν λίγο κουραστικό. Ηθελα πολύ να βρεθώ εδώ και να γνωρίσω ένα διαφορετικό κόσμο. Η πόλη είναι υπέροχη, το ίδιοι και οι άνθρωποι, ο καιρός είναι θαυμάσιος.
Μαριλή: Η Μελβούρνη είναι μια υπέροχη πόλη. Θα ήθελα να γνωρίσω διάφορα έθιμα και να βρεθώ στο Alphington Grammar.
«Το ταξίδι είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς τους ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον. Μπορεί κάποια από αυτά να έρθουν αργότερα εδώ να σπουδάσουν ή και για να μείνουν,» λέει η κ. Κασκαντάμη.