Στο Μόναχο έλαβε χώρα στις 26, 27 και 28 Ιουνίου 2009 η 5η Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα με πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, στο Δημαρχείο Μονάχου και στην κεντρική πλατεία Μονάχου, την Odeonsplatz. 

Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 έγινε στο Πανεπιστήμιο διάλεξη και συζήτηση με τον διεθνώς γνωστό συγγραφέα, Πέτρο Μάρκαρη. Η καθηγήτρια  στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Μελετών, Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου, κ. Μαριλίζα Μητσού, είχε τον συντονισμό της συζήτησης στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου. 

Το Σάββατο, 27 Ιουνίου, εορτάστηκε μαζί με την 5η Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα και η “Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής“. Στην Odeonsplatz υπήρξε μουσικό πρόγραμμα με πολλές Βαυαρικές χορωδίες της Βαυαρίας υπό την διεύθυνση του κ. Δρ. Δημητρίου Παπαδοπούλου. Ο Ποντιακός και ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. 

Ο Πρόεδρος του Βαυαρικού Συμβουλίου Μουσικής, πρώην  Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης του Βαυαρικού Κράτους, κ. Dr. Thomas Goppel, ετίμησε με την παρουσία του τη μουσική εκδήλωση και αφού αναφέρθηκε, στη προσφώνησή του, διεξοδικά στις ελληνοβαυαρικές σχέσεις, επήνεσε τους Έλληνες του Μονάχου και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για την επιτυχημένη ενσωμάτωση κι ένταξή τους στη γερμανική κοινωνία. 

Στο Δημαρχείο Μονάχου συνεχίστηκε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας. Αρχικά υπήρξε μια ειδική ξανάγηση στους χώρους του Δημαρχείου από το Δημοτικό Σύμβουλο και ιστορικό κ. Δρ. Reinhard Bauer και το Δημοτικό Σύμβουλο Andrea Lotte. Στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Αριστοτέλης” παρουσίασε ελληνικά και βαυαρικά τραγούδια. Ακολούθησε μια άκρως ενδιαφέρουσα δίωση συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με νέους και νέες που έχουν γεννηθεί στο Μόναχο και μεγαλώνουν σε δύο γλώσσες και πολιτισμούς. Στη συζήτηση, που με επιδεξιότητα διηύθυνε η δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Ελένη Ηλιάδου, έλαβαν μέρος καί έκαναν παρεμβάσεις ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Πρώτος Δήμαρ-χος Μονάχου κ. Christian Ude, ο Συντονιστής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δρ. Ηλίας Κώτσης, μαθητές και καθηγητές των ελληνικών σχολείων Μονάχου και του γερμανικού γυμνασίου της πόλης Bogen της Βαυαρίας. Υπογραμμίστηκε από όλους η αρμονική ελληνοβαυαρική συμβίωση, αλλά και η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του ελληνικού και βαυαρικού εκπαιδευτικού και επαγγελματικού συστήματος.  

Ο Ποντιακός Σύλλογος Μονάχου παρουσίασε αμέσως μετά το βιβλίο με τον τίτλο: 60 χρόνια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας – 43 χρόνια Σύλλογος των Ποντίων Μονάχου. Την παρουσίαση, τον σχολιασμό και την επακολουθήσασα συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι κ. Christiane Schlötzer και Ελένη Τορόση.  

Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη σχετικά με τον Γιάννη Ρίτσο και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στα πλαίσια αυτής της επετείου το Ελληνικό Σπίτι διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: “Mονεμβασία – η πατρίδα ενός ποιητή”.  

Την Πολιτιστική Ημέρα του Σαββάτου έκλεισε η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη “Die Kinderfrau” (ελληνικός τίτλος: Παληά, πολύ παληά). Ο κ. Μάρκαρης ήταν παρών στη συζήτηση και απάντησε σε ερωτήσεις. Εντύπωση έκανε η αθρόα προσέλευση κυρίως γερμανών στη παρουσίαση του μυθιστορήματος. Συντονιστές της συζήτησης ήταν: ο διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας του Ελληνι-κού Προξενείου Μονάχου κ. Δρ. Αθανάσιος Λάμπρου και ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Μονάχου και συγγραφέας κ. Κώστας Γιαννακάκος. Αξίζει να αναφερθεί ότι την όλη παρουσίαση του προγράμματος στο Δημαρχείο έκαναν, με ειδική απόφαση της οργανωτικής Επιτροπής της 5ης Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, εκπρό-σωποι της μαθητιώσας νεολαίας, η Σοφία Krause και ο Ηλίας Μαυρίδης. 

Την Κυριακή, 28 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Έψαλλε με βυζαντινή κατάνυξη ο Βυζαντινός χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητρο-πόλεως Γερμανίας και καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμαν-δρίτης π. Πέτρος Κλιτς, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μηνάς και ο Διάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης, ο Μητροπολίτης αποχαιρέτησε με κατάλληλη προσλαλιά και δίκαιο έπαινο την Γενική Πρόξενο Μονάχου κ. Άννα Κόρκα, η οποία μετά ευδόκιμη τετραετή υπηρεσία επιστρέφει στην Αθήνα. Η κ. Κόρκα ανταπέδωσε τον χαιρετισμό, εξαίροντας την προσφορά του Σεβασμιωτάτου, της Ιεράς Μητροπόλως Γερμανίας και  των κληρικών της στο Μόναχο.  

Ακολούθησε πολύωρη πολιτιστική, μουσική και χορευτική εκδήλωση στην Odeonsplatz από 12.30 μέχρι 20.30.

  

Χιλιάδες Ελλήνων, Βαυαρών και άλλων επισκεπτών κατέκλυσαν την Odeonsplatz όπου είχαν στηθεί περίπτερα με ελληνικά προϊόντα και διαφημιστικό υλικό της ζωής και της προσφοράς των Ελλήνων Μονάχου. Οι Ενορίες Μονάχου, η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, η Ελληνική Κοινότητα, οι Σύλλογοι Ποντίων, Αιγαίου, Ηπειρωτών και Θεσσαλών, το Ελληνικό Σπίτι, το “Μουσείο Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος” της πόλης Ottobrunn, το Ίδρυμα Τυφλών, και ο βαυαρικός καθολικός οργανισμός KAB, παρουσίασαν με έντυπο διαφημιστικό υλικό τη ζωή και τό έργο τους. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του περιπτέρου της προβολής των προιόντων και των ιδιαιτεροτήτων των Νομαρχιών της Θεσσαλίας, όπως οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του τουριστικού γραφείου Golden Memories Tourism & Service Ltd και τη συμπαράσταση του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου. Στη γειτονική εκκλησία Theatinerkirche έλαβε χώρα έκθεση βυζαντινών εικόνων από τον αγιογράφο κ. Στέφανο Στωίλα, καθώς επίσης και κοντσέρτο βυζαντινής μουσικής με τον Ελληνικό Μουσικό Σύλλογο Μονάχου. 

Τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων, Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου, Θεσσαλών, Επτανησίων, Κρητών, Ποντίων και του Ελληνικού  Σπιτιού χόρεψαν παροδοσιακούς  χορούς. Ο βαυαρικός σύλλογος Alpenrößl Allach παρουσίασε βαυαρικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι μουσικοί σύλλογοι: Landes-Chorverband με τον Δρ. κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο, ΠΟΛΥΜΝΙΑ με τον κ. Μιχαήλ Frey και ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ με τον κ. Μιχάλη Αμανατίδη παρουσίασαν βαυαρικά και ελληνικά χορωδιακά μουσικά μέλη. Το μουσικό συγκρότημα ΙΩΝΕΣ πρόσφερε με την ελληνική μουσική άφθονο κέφι μέχρι αργά το βράδυ. Έλληνες, Βαυαροί και τουρίστες απ’όλα τα μέρη του κόσμου συναντήθηκαν στο χορό και πολιτιστικό πρόγραμμα της ημέρας.  

Για τους μικρούς επισκέπτες της εορτής φρόντισε ο σύλλογος “Spielen in der Stadt”, ο οποίος με πολλά παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά παιγνίδια πρόσφερε χαρά και σωστή απασχόληση στα παιδιά. 

Εντύπωση έκανε η παρουσία της κινεζικής τηλεόρασης που για αρκετή ώρα μαγνητοσκοπούσε τα δρώμενα.

 

Την 5η Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα ετίμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι εκπρόσωποι της ελληνικής και βαυαρικής κοινωνίας: Ο Σεβ. Μητροπoλίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Επίσκοπος Engelbert Siebler, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπι-σκόπου Μονάχου, ο κ. Ulrich Zenker, ως εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας, ο κ. Ulrich Böger, ως εκπρόσωπος του Βαυαρού Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ludwig Spaenle, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude και η Περιφεριάρχης κ. Johanna Rumschöttel. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος κ. Άννα Κόρκα. Όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν στις προσφωνήσεις τους την επιτυχημένη ενσωμάτωση των Ελλήνων στη Βαυαρία.