Μαριάννα Λαγουμίδη Σύμβουλος παιδιού Εξειδικευμένη στη δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

Ποικίλα γεγονότα, διαφορετικά κάθε φορά, συμβαίνουν σε κάθε οικογένεια. Κάποιος γονιός θυμώνει με το παιδί του, κάποιοι άλλοι παίρνουν διαζύγιο, μια μάνα πιέζει αφόρητα τον κανακάρη της να φάει, ένας πατέρας διώχνει την κόρη του από το σπίτι. Ζούνε μέσα στην ένταση όλες αυτές οι οικογένειες. Μήπως χρειάζονται τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου;

Επί τέλους, φτάσαμε στον 21ο αι., για να αντιληφθούμε ότι ο ψυχολόγος είναι ένας εξειδικευμένος φίλος που συμπαραστέκεται υπεύθυνα σε κάθε δυσκολία που μας αιφνιδιάζει.

Ειδικότερα, για το παιδί μας, ο ΠαιδοΨυχολόγος ακούει τους γονείς, ελέγχει το παιδί με τεστ, με ειδικά διαμορφωμένη συζήτηση και με εξειδικευμένα παιχνίδια έρευνας. Βασίζεται στις θεωρητικές και πανεπιστημιακές του γνώσεις, ειδικά, στην Εξελικτική Ψυχολογία, οι οποίες εμπλουτίζονται με την εμπειρία του από την κλινική εικόνα των παιδιών με τα οποία έχει δουλέψει.

«Παλαιότερα, τι κάνανε οι γονείς;»
«Μήπως είμαστε υπερβολικοί;»
«Εγώ έπαιζα, πήγα σχολειό, δούλεψα, έβγαλα χρήματα. Τι άλλο χρειάζεται ένα παιδί; Μήπως οι Ειδικοί είναι πολυτέλεια;»

Αγαπητέ γονιέ, ανασφάλεια δημιουργούν στο παιδί, οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Χρειάζεται ενδυνάμωση η θέληση του κάθε παιδιού για να προσπαθήσει να τα καταφέρει σε όλα. Ο κάθε νέος/νέα ΄΄οφείλει΄΄ να καταφέρει πανεπιστημιακή εξειδίκευση και οικονομική υπεροχή και ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Όμως, ούτε η οικογένεια δεν έχει την απαιτούμενη επικοινωνία, ούτε ο κοινός χρόνος παιδιών και γονιών είναι ικανοποιητικός. Η δε αγάπη των γονιών προς το παιδί παρουσιάζεται, όχι με φιλί, αγκαλιά, βόλτα, αλλά με αγορά δώρων και αμέτρητη τηλεόραση.

Οι συναντήσεις με έναν ειδικό μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να αντιληφθούν το νέο τρόπο απόδειξης της γονεϊκής αγάπης, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων και να διαχειριστούν δυσκολίες, όπως:
η απώλεια (οικογενειακού, φιλικού προσώπου, ζώου),
το διαζύγιο των γονέων,
μια ασθένεια που βιώνεται στην οικογένεια,
η έλλειψη/ή και κακή επικοινωνία στην οικογένεια,
οι συγκρούσεις με τους γονείς,
οι συγκρούσεις με τα αδέλφια,
οι δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους,
οι δυσκολίες προσαρμογής στην τάξη και το σχολικό πλαίσιο,
ο σχολικός εκφοβισμός,
η σχολική φοβία,
η χαμηλή/διογκωμένη αυτοπεποίθηση,
το άγχος αποχωρισμού,
οι φοβίες,
το άγχος,
οι “κακές συνήθειες” (ονυχοφαγία, πιπίλισμα αντίχειρα, tics, κ.ά.),
ο νυχτερινός ύπνος,
ο έλεγχος των σφιγκτήρων (ενούρηση, εγκόπρηση),
η απουσία αυτοελέγχου (ανυπακοή, επιθετικότητα),
οι παραβατικές συμπεριφορές (το παιδί που ”λέει ψέματα”, “παίρνει ξένα πράγματα”),
οι δυσκολίες της εφηβείας, κ.ά.

Ας προσπαθήστε να σκεφτείτε και να εκφράσετε την άποψή σας, για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα , τα οποία ΟΛΟΙ ΜΑΣ έχουμε αντιμετωπίσει. Νοιώθετε επαρκείς; Νομίζεται ότι η γνώμη ή η βοήθεια του ειδικού, θα σας έδινε πληροφορίες χρήσιμες;

Είμαι σίγουρη πως, όπως όλοι οι ευαισθητοποιημένοι γονείς, νοιώθετε την ευαισθησία για πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των συμπεριφορών του παιδιού, για πιο αποτελεσματική σκέψη και πράξη, όπως ταιριάζει στο δικό σας παιδί.

Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του, θα εμπιστεύεται, μιλάει, ανακουφίζεται, δρα, αυτενεργεί, διεκδικεί, τροποποιεί συμπεριφορές.

Ο τελικός στόχος γονιού και Ειδικού Σύμβουλου για το Παιδί είναι η ευτυχία του παιδιού. Ευτυχώς, οι ταμπέλες του παρελθόντος ότι «μόνο τρελά παιδιά πάνε σε Ψυχολόγο», ευτυχώς, έχει πια διαγραφτεί. Τώρα, το παιδί μας ή εμείς όταν χρειαζόμαστε να μας συμβουλέψουν τους έξυπνους τρόπους διαπαιδαγώγησης και εκμάθησης, τότε οφείλουμε να αναζητήσουμε και να προσφέρουμε ό,τι η παιδαγωγική επιστήμη και αυτή της ψυχολογίας, μας προσφέρουν.