Ο χειμώνας παραμένει βαρύς κι εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε να προστατευτούμε από το κρύο και τις ιώσεις. Καθημερινό άγχος για εμάς τους γονείς είναι το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και πώς θα ενισχύσουμε με αυτό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Συνεχώς αναζητάμε έξυπνες λύσεις, ώστε να μη βαριούνται τα παιδιά το σχολικό κολατσιό. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου έλεγαν πολύ σωστά οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Στο μυαλό του κάθε γονέα, αυτή η φράση είναι καρφωμένη και συνεχώς προσπαθεί να βελτιώσει την υγεία του παιδιού του, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του, κυρίως τώρα τον χειμώνα. Έξυπνες ιδέες αποτελούν τροφές, οι οποίες είναι αρεστές από τα παιδιά αλλά είναι και πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Τα κάστανα, ως ο βασιλιάς των καρπών του χειμώνα, αποτελεί μια αγαπημένη τροφή από μικρούς και μεγάλους. Ο καρπός αυτός, παρόλο που είναι ξηρός, συνιστά πηγή βιταμίνης C, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, καθώς και φυτικών ινών. Μια χουφτίτσα βρασμένα ή ψημένα κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο. Ως ξηρός καρπός κρύβει και πολλές θερμίδες, γι’ αυτό προσοχή στην ποσότητα.
Μια χουφτίτσα ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα αλλά και με 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια είναι ακόμη μια πολύ καλή επιλογή ενός υγιεινού σνακ. Το κολατσιό αυτό μάς προσφέρει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α και Ε, χαλκό σελήνιο και ω3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών.
Ένα κομμάτι σπιτική κολοκυθόπιτα, φτιαγμένη με την πορτοκαλί κολοκύθα, αποτελεί ένα κολατσιό πλούσιο σε β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη A ενισχύει την κυτταρική αναδόμηση, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σάντουιτς με τυρί, πιπεριές, οι οποίες είναι πλούσιες σε vit C (ενίσχυση ανοσοποιητικού), και μανιτάρια, είναι επίσης μια άλλη επιλογή. Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία π.χ. κάλιο. Επιπρόσθετα, αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, χαλκού, σεληνίου και ψευδαργύρου, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό επίσης.
Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή σπιτικά μπισκότα φτιαγμένα με ξηρούς καρπούς, κανέλα και τζίντζερ, συνοδευόμενο από πορτοκάλι ή μανταρίνια, σίγουρα θα άρεσαν πολύ στα παιδιά σας. Η κανέλα συμβάλλει στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού κι επίσης έχει αντιϊκή δράση. Το τζίντζερ ή πιπερόριζα περιέχει δύο χημικές ουσίες, τη gingerol και τη shogaol. Οι ουσίες αυτές του προσδίδουν την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά του προσδίδουν και τις θερμαντικές του ιδιότητες.
Mια πολύ καλή επιλογή επίσης είναι το σουσαμένιο κουλούρι με 1 κομματάκι τυρί και 1 πορτοκάλι. Το σουσάμι, εκτός του ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πλούσιο και σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ιδιαιτέρως το σελήνιο που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα έχει συσχετιστεί με αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Για όλες τις παραπάνω επιλογές, καλό είναι να ζητάμε τη γνώμη των παιδιών, να συζητάμε τη θρεπτική τους αξία με ήρεμο κι ευχάριστο τρόπο και, γιατί όχι, να ζητάμε τη βοήθεια τους για την προετοιμασία. Όσον αφορά στην παρασκευή κέικ και μπισκότων, μπορούμε να προγραμματίσουμε την παρασκευή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, που είμαστε πιο χαλαροί κι έχουμε περισσότερο χρόνο.
Να μην ξεχνάμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που με κάθε ευκαιρία πρέπει να προσθέτουμε στα γεύματά μας. Μια πολύ καλή κι εύκολη λύση είναι τα μανταρίνια που αφενός είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αφετέρου μεταφέρονται και καθαρίζονται πολύ εύκολα.
Πηγή: diatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη