Ένα παιδί στα χίλια γεννιέται με κάποιου βαθμού βαρηκοΐα και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στην βρεφική ηλικία, από διάφορες ασθένειες (π.χ. μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδες, ατυχήματα κλπ). Η βαρηκοΐα αλλάζει όλη τη ζωή και την ισορροπία της οικογένειας και μπορεί η έλλειψη επικοινωνίας που προκαλεί, να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γνωστική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Με στόχο να αποτραπεί μια τέτοια περίπτωση, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα γενικευμένης ανίχνευσης, διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στην παιδική βαρηκοΐα, το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 ετών), που έχουν πρόβλημα ακοής. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε, πρόσφατα, στα Τρίκαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Λαλένη, ειδική παιδαγωγός κωφών και προσωποκεντρική σύμβουλος, η άμεση ένταξη σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα αναστέλλει την εμφάνιση προβλημάτων, όπως τα παραπάνω.     «Δυστυχώς, ως τώρα, πέρα μεμονωμένων προσπαθειών, που έγιναν χωρίς επίσημη θεσμοθέτηση στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, δεν υπήρξε καμία κρατική μέριμνα, ώστε να έχουν όλες οι οικογένειες της χώρας πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες», σημείωσε η κα Λαλένη.

Το πρόγραμμα υιοθετεί έναν οικογενειοκεντρικό χαρακτήρα, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται θεσμοθετημένα στη χώρα μας. Απευθύνεται σε όλο το φάσμα των αναγκών, που δημιουργούνται από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την είσοδο του παιδιού στις δομές του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η προσφορά αντικειμενικής ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας και την αντιμετώπισή τους, τις υπηρεσίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Οι γονείς, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, στηρίζονται συναισθηματικά για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Το πρόγραμμα προσφέρει, επίσης, εκπαίδευση στο ίδιο το παιδί (επικοινωνία, ακουστική αγωγή, συμπεριφορά, γλώσσα κλπ) και συνεργασία με τους ειδικούς ή φορείς (λογοθεραπευτές, παιδικούς σταθμούς κλπ) που το στηρίζουν. Προσφέρεται, επίσης, βοήθεια στην επιλογή τρόπου αντιμετώπισης (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα) και στήριξη για την επιτυχή υλοποίησή του. Το πρόγραμμα, δεν υποστηρίζει καμία προσέγγιση ή μέθοδο έναντι άλλης, αλλά ενημερώνει τους γονείς ώστε να κάνουν τις επιλογές που ταιριάζουν στη δική τους οικογένεια. Δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά επικουρεί και στηρίζει όλες τις άλλες δομές και ειδικούς, που πιθανά ασχολούνται με το παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στο πλαίσιο της Έγκαιρης Παρέμβασης δημιουργήθηκε το Δίκτυο Στήριξης από Γονιό σε Γονιό. Είναι μια ομάδα γονιών με μεγαλύτερα, κωφά ή βαρήκοα παιδιά, που προσφέρουν στήριξη και ενημέρωση σε άλλους γονείς. Οι γονείς-μέντορες έχουν παρακολουθήσει ταχύρρυθμο σεμινάριο αρχών συμβουλευτικής και δεξιοτήτων επικοινωνίας και είναι διαθέσιμοι να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία και να βοηθήσουν στην πλοήγηση των επιλογών και υπηρεσιών με άλλους γονείς, που βρίσκονται σε πιο αρχικά στάδια αυτής της πορείας.

Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά και γίνεται προσπάθεια οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε χρόνο που ταιριάζει στο πρόγραμμα κάθε οικογένειας (πρωί, απόγευμα, Σάββατο κλπ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την κα Λαλένη (2310 343093 και 6946952952) ή με e-mail (egkairi.paremvasi.eikthesnikis@gmail.com).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης