Αν σας πιάνει γενικώς η μελαγχολία των γιορτών μην διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. Δεν είναι ό,τι πιο χαρούμενο…

Ένα χρόνο πριν έχασα ξάδερφό μου, το μικρότερο σε ηλικία στην οικογένεια αφού ήταν μόλις 19 ετών, από λευχαιμία.

Ταλαιπωρήθηκε, τι σύμπτωση, 19 μήνες.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δότης, ο ένας από τα 5 αδέρφια του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ο οποίος ήταν 100% συμβατός όπως  και μία από τις αδερφές του. Προτιμήθηκε όμως το αγόρι της οικογένειας.

Οι γιατροί του Ευαγγελισμού τότε μας είπαν ότι αν υπήρχε φύλαξη των βλαστοκυττάρων ίσως να υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Στη δική μας την περίπτωση βέβαια δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Κατά την επίσκεψή μας στο γυναικολόγο μας θα δούμε πάνω στο γραφείο του διάφορα φυλλάδια από εταιρείες φύλαξης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την future health, stem health, δημόσιες τράπεζες σε κρατικά νοσοκομεία αλλά και σε μεγάλα ιδιωτικά καθώς και την τράπεζα Αρχεγόνων κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η διαδικασία είναι απλή. Κατά τον 5ο μήνα της κύησης διαλέγουμε το κέντρο που εμείς επιθυμούμε, τους τηλεφωνούμε και τους ενημερώνουμε για την πρόθεσή μας. Τον 6ο μήνα κάνουμε μια σειρά εξετάσεων για διάφορες ασθένειες και εφόσον είναι ¨καθαρές¨, μας αποστέλλεται από την εταιρεία το ειδικό ¨κιτ¨.

Το κιτ το παίρνουμε στο νοσοκομείο όταν έρθει η στιγμή του τοκετού και το δίνουμε στο γυναικολόγο.

Αφού γίνει η συλλογή των κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο του παιδιού, το κιτ πηγαίνει στο δωμάτιο της μητέρας όπου έρχεται και το παραλαμβάνει εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μία εβδομάδα μετά επαναλαμβάνεται η σειρά των εξετάσεων από τη μητέρα. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η προκαταβολή που είναι περίπου 300 ευρώ, επιστρέφεται. Η όλη διαδικασία της φύλαξης για 20 χρόνια κοστίζει περίπου από 2500 ευρώ έως 3000 ευρώ. Μετά δίνετε πάλι ένα ποσό και συνεχίζεται η φύλαξη.

Πού χρησιμοποιούμε όμως τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα διαθέτουν πλαστικότητα, γι’ αυτό το λόγο πέραν της λευχαιμίας όπου χρησιμοποιούνται αντί του μυελού των οστών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, σε καρδιακές παθήσεις αλλά και στο διαβήτη.

Υπάρχει όμως πάντα ένα ¨όμως¨.

Δυστυχώς αν ένα παιδί παρουσιάσει κάποια στιγμή λευχαιμία, το σίγουρο είναι ότι και τα κύτταρα που έχουν φυλαχθεί κάποια στιγμή θα εξελιχθούν σε καρκινικά.

Αν όμως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών, που συνήθως δεν υπάρχει, ενδεχομένως να βρεθούν συμβατά κάπου αλλού.

Παραλείψαμε να σας πούμε ότι τα κύτταρα φυλάσσονται σε δοχεία με υγρό άζωτο στους – 190 βαθμούς Κελσίου και υπάρχει περίπτωση το 70 % του αίματος που συλλέγεται από τον πλακούντα να είναι άχρηστο.

Για να μην το κουράζουμε το θέμα και σας βάζουμε σε διλήμματα.

Εμείς το κάναμε. Γιατί αν δεν το κάναμε και κάτι τύχαινε στα παιδιά μας θα λέγαμε το άτιμο το ¨αν¨.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ψάξτε το όσο γίνεται πιο προσεκτικά.

Τι ειρωνεία…  Σήμερα ο Αλέξης θα έκλεινε τα 20…

 

μία αναγνώστρια