Είναι γνωστό ότι οι πολλές ώρες τηλεόρασης και τα πολλά βιντεοπαιχνίδια κάνουν γενικά κακό στα παιδιά, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει μια ειδικότερη βλαβερή συνέπεια για την υγεία: αυξάνουν τον κίνδυνο των παιδιών να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, άσχετα από το εάν το παιδί είναι παχύ ή λεπτό.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, υπό τη δρ. Τζόι Άιζενμαν, και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει άμεσα αυτή τη συνήθεια των παιδιών (δηλ. το να κάθονται επί ώρες μπροστά από μια οθόνη βλέποντας ή παίζοντας παιχνίδια) με την άνοδο της πίεσης του αίματος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παιδιά τριών έως οκτώ ετών επί μια εβδομάδα, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που προσδιόριζε πόσο κινητικά ήταν, σε συνδυασμό με πληροφορίες που πήραν από τους γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των παιδιών τους.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο πέντε ώρες την μέρα και βρίσκονταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μπροστά από μια οθόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το καθισιό καθεαυτό δεν συσχετιζόταν άμεσα με το επίπεδο της πίεσης, βρέθηκε άμεση σχέση της πίεσης με τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης. Άσχετα με το βάρος του παιδιού, η πίεση του αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνα τα παιδιά που έβλεπαν τον περισσότερο χρόνο τηλεόραση ή έπαιζαν τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια στην τηλεόραση, σε σχέση με όσα παιδιά σπαταλούσαν τον μικρότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης (λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους πάνω από δύο ώρες -το πολύ- μπροστά από μια τηλεόραση, σε ημερήσια βάση, και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με τουλάχιστον μια ώρα φυσικής άσκησης ημερησίως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από την πίεση, η τηλεόραση έχει και άλλες «παρενέργειες», όπως το ότι συνοδεύεται από ανθυγιεινή διατροφή (σνακ κ.λπ.), αυξάνει το στρες και οδηγεί σε χειρότερο ύπνο κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης