Συμπτώματα εμφάνισης και συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή.

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δοντάκια να έχουν εμφανιστεί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώιμη ή η καθυστερημένη εμφάνιση των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα. Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο που ειδικεύεται στην παιδική οδοντιατρική .

Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών στα παιδιά γίνεται αντιληπτή όταν έχουν κόκκινα και διογκωμένα ούλα και μεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσφορία και γκρίνια που επηρεάζουν τη διάθεσή τους για φαγητό και μπορεί να τους προκαλέσει λόγω πόνων ανορεξία και μεγάλη ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και στον ύπνο τους.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση των δοντιών είναι τις περισσότερες φορές ήπια και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Για να ανακουφίσετε το μωρό σας τους πρώτους μήνες από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα δόντια του μωρού σας είναι πολύ σημαντικά διότι είναι απαραίτητα για μπορέσει να μασήσει τη στερεή τροφή. Τα δόντια επίσης, είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε. Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια. Όταν ολοκληρωθεί η εμφάνισή τους τότε το παιδί σας θα έχει ένα όμορφο χαμόγελο που θα το βοηθά στην εικόνα πού θα έχει για τον εαυτό του.

Η προστασία των δοντιών του παιδιού σας είναι απαραίτητη και η εφαρμογή σωστών μέτρων πρέπει να γίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι επίσης πολύ σημαντικό και καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Τα χαλασμένα πρωτοεμφανιζόμενα δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως. Γι’ αυτό, τα πρώτα δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.

Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα του στόματος – η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των μαλθακών ιστών – μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.

Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης