Την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το μέγεθος ενός βρέφους κατά τη γέννησή του, είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή του, αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες μελέτη που έκαναν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Ιζαμπέλ ντος Σάντος Σίλβα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μέγεθος ενός κοριτσιού -και ιδίως το ύψος – κατά τη γέννησή του παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, όταν θα μεγαλώσει.. Όσο πιο μεγαλόσωμο δηλαδή είναι το νεογέννητο, τόσο περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και μισό κιλό κάνει διαφορά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.  Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ένα κορίτσι που γεννιέται με βάρος πάνω από 4 κιλά, είναι κατά 12% πιο πιθανό να αναπτύξει όγκο, από ότι ένα νεογέννητο μεταξύ 3 – 3,5 κιλών.

Οι ερευνητές, που έλαβαν υπόψη τους στοιχεία από 22 παλαιότερες έρευνες της τελευταίας 20ετίας, σε δείγμα 22.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 600.000 υγιών, διαπίστωσαν ότι ακόμη και μισό κιλό βάρους παραπάνω από το κανονικό, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 7%. Επίσης, μια αύξηση του ύψους κατά 2 εκατοστά αυξάνει τις πιθανότητες κατά 10%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο καθηγητής του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, δήλωσε: «Η μελέτη αλλάζει δραστικά τον τρόπο που βλέπουμε την προέλευση του καρκίνου του μαστού» και πρόσθεσε ότι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν ερμηνεύουν απολύτως τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού, ενώ ο κίνδυνος μιας γυναίκας για τη συγκεκριμένη ασθένεια πιθανώς ξεκινά ήδη από τη μήτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης